Share
Gezondheid

Later lezen?

Je werknemers meer laten sporten in hun vrije tijd? Dat doe je zo.

Dat sportende werknemers productiever zijn, staat buiten kijf. Maar hoe spoor je jouw medewerkers aan om het heft in eigen handen te nemen en een actieve levensstijl te onderhouden buiten de werkuren? We gingen op zoek naar de beste tips voor fitter personeel.

Sporten buiten het werk

Tip 1: positieve keuzes aanmoedigen met nudging

Je werknemers aan het sporten krijgen tijdens de werkuren is één ding, maar er zijn ook veel opties beschikbaar om medewerkers in hun vrije tijd tot beweging aan te sporen. Dat heet nudging: gewenste en gezonde keuzes subtiel aanbieden die tot een duurzame mentaliteitsverandering bij je personeel kunnen leiden. En daar plukt iedereen de vruchten van. Met enkele subtiele duwtjes in de rug maak je je werknemers fitter dan ooit.

 

Tip 2: Fitter pendelen stimuleren

Meer werknemers op de fiets naar het werk krijgen: het lijkt een evidente tip, maar toch valt er op het gebied van pendelgedrag nog veel verbetering te halen. Het recentste rapport van de FOD Mobiliteit toont aan dat amper 15% van de woon-werkverplaatsingen in Vlaanderen met de fiets gebeurt. In Wallonië ligt dat cijfer lager, want daar trotseert nog geen 2% van de pendelaars het heuvelachtig landschap met de fiets. Veel van de woon-werkverplaatsingen die met de auto gebeuren, zijn nochtans erg kort. En net die trajecten zijn makkelijk fietsbaar.

Als werkgever kan je een duwtje in de rug geven met een fietsvergoeding. Een fiscaal vrijgestelde beloning tot 23 eurocent per kilometer (voor aanslagjaar 2019) dikt al snel aardig aan voor je werknemers. Minder bekend zijn de aftrekbare fietsonkosten: je werknemers kunnen de afschrijving en het onderhoud van hun fiets ingeven op hun belastingaangifte. Het loont de moeite om dat in een interne nieuwsbrief nog eens te vermelden, bijvoorbeeld.

Je kan nog een stap verder gaan door een bedrijfsfiets op te nemen in het pakket extralegale voordelen van je organisatie. Alle mogelijkheden vind je in dit handige overzicht.

Maar het draait niet alleen om financiële incentives. Ook de omkadering die je voorziet, is cruciaal. Denk aan fietsenstallingen, douches en kleedruimten. Of start een interne bedrijfscompetitie op populaire gezondheidsapps als Strava: er zullen zich gegarandeerd verscholen competitiebeesten aanmelden die hun collega’s vriendschappelijk de loef afsteken met gemaalde kilometers in hun vrije tijd.

 

Tip 3: Glijdende werkuren en sportcheques voorzien

Om het je werknemers makkelijker te maken om buiten werktijd te sporten, kan je flexibele werkuren introduceren. Zo kunnen ze dat halfuurtje ’s ochtends in het zwembad of die zomerse namiddagloop efficiënter inplannen, zonder dat hun werk in het gedrang komt.

Daarnaast zijn sportcheques een populair extralegaal voordeel dat je kan voorzien. Je werknemers kunnen ermee terecht bij sportscholen, gezondheidsinstituten en organisatoren van buitenactiviteiten.

 

Tip 4: Deelname aan sportevenementen ondersteunen

Veel bedrijven hebben de kracht van loopwedstrijden onder collega’s al ontdekt. Er zijn een heleboel organisatoren van hardloopnummers en andere sportevenementen die groepsdeelnames van bedrijven verwelkomen en actief ondersteunen. De reden is tweeledig. Enerzijds zijn loopwedstrijden al erg in trek bij een breed publiek en moet je als bedrijf dus niet veel moeite doen om je werknemers te overtuigen van een deelname buiten de werkuren. Anderzijds draagt dit soort initiatieven bij aan het groepsgevoel, waarbij je werknemers bovendien kunnen strijden tegen de concurrentie.

Overweeg je om tussen te komen in een sportieve deelname voor je medewerkers, dan kan je meteen ook een dubbele slag slaan op marketingvlak. Denk bijvoorbeeld aan gepersonaliseerde T-shirts met het bedrijfslogo: de meeste werknemers dragen ze met plezier.

Veel opties

Je ziet het, met kleine investeringen kan je een groot verschil maken om je werknemers meer te laten bewegen naast het werk. Wil je ook op de werkvloer aan de slag? Dan hebben we alvast enkele tips voor je.

Tijd voor fit personeel?

Ontdek hier onze toolkit
Anne Hallez
Door Anne Hallez
02 mei 2019

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.