Share
Gezondheid

Later lezen?

5 redenen waarom uitgeruste werknemers je bedrijf een boost geven

Maar liefst 40% van de Belgische werknemers slaapt slecht. Sterker nog, bij 1 op de 3 is er zelfs sprake van structurele slaapproblemen. Nochtans is een goede nachtrust cruciaal voor een succesvolle en productieve (werk)dag. We sommen 5 redenen op waarom het slaapritme van je medewerkers niet aan je aandacht mag ontsnappen. 

voldoende slapen personeel

1.    Beter slapen maakt je werknemers productiever

Slaap is essentieel om productief te presteren in bijna iedere rol en elk aspect van de bedrijfswereld. Niet in het minst omdat kwaliteitsvolle slaappatronen gelinkt zijn aan verbeteringen zoals:

  • scherpzinnigheid;
  • hogere concentratie;
  • sneller problemen oplossen en verbanden leggen;
  • makkelijker nieuwe informatie opslaan.

 

2. Vermoeidheid leidt tot ongelukken op de werkvloer

Slaaptekort kan het inschattingsvermogen en de reactiesnelheid verlagen. Daardoor verhoogt de kans op fouten. Meer nog, veel mensen erkennen niet eens dat ze minder goed functioneren wanneer ze moe zijn. Daardoor blijven ze belangrijke beslissingen nemen, terwijl ze die misschien beter even zouden uitstellen. Deze misvatting kan in sommige gevallen heel gevaarlijk zijn en zelfs leiden tot ongevallen op de werkvloer of op de weg. Zeker indien medewerkers met grote of zware machines aan de slag gaan, of op gevaarlijke locaties.

 

3. Minder absenteïsme  dankzij meer slaap

Chronisch slaaptekort ligt mogelijk aan de basis van gezondheidsproblemen zoals diabetes en hartziektes. Door slecht te slapen bouwen je werknemers bovendien minder reserve en kracht op om infecties en virussen te bestrijden. Dit verhoogt de kans dat ze uitvallen door ziekte. In die optiek kan voldoende slaap dus een belangrijke impact hebben op het absenteïsme binnen je bedrijf.

 

4. Uitgeruste werknemers zijn creatiever

Ben je actief in een creatieve of innovatieve sector? Dan waak je er best over dat je werknemers een goede nachtrust hebben. Slaaptekort kan namelijk iemands cognitieve vaardigheden beperken, zoals creatief en probleemoplossend denken. Voldoende slaap geeft deze kwaliteiten dan weer een boost.

 

5. Hogere veerkracht

Een groot deel van de werknemers slaapt onvoldoende: amper 5 à 6 uur of zelfs minder. Velen leren omgaan met de vermoeidheid en denken hun slaaptekort in het weekend wel in te halen. Hierdoor wordt echter een chronisch slaaptekort opgebouwd, wat op de lange termijn schadelijke gevolgen kan hebben. Het verlaagt immers de hoeveelheid serotonine in de hersenen, een hormoon dat in verband wordt gebracht met stress en depressie. Voldoende uitrusten kan je personeelsleden dus mogelijk wapenen met een betere mentale en emotionele gezondheid op het werk.

 

Tips voor beter uitgeruste medewerkers

Voldoende kwalitatieve slaap is een belangrijke bouwsteen voor het welzijn van je personeel op en naast het werk, zoveel is duidelijk. Maar hoe zet je dat inzicht om in actie? Bekijk enkele nuttige tips om je werknemers uitgerust op het werk te laten verschijnen. Zo stappen ze met het juiste been uit bed om daarna alles uit de kast te halen en topprestaties neer te zetten.

Door Jasmien Van Hulle
07 februari 2024

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.