Share
Stress

Later lezen?

Een betere werk-privébalans bij thuiswerk

Plots is je privéomgeving élke dag je kantoor. Hoe sla je dan nog de deur achter je dicht na een lange werkdag? Om stress te vermijden en gezond te blijven, is een goede werk-privébalans van essentieel belang. Hoe verlaat je nu mentaal je kantoor, als je het fysiek niet kan? Volg deze tips voor een goede werk-privébalans.

werk-privébalans

Zijn jouw werk en privé in balans?

Een slechte werk-privébalans zorgt voor een hoge dosis stress en een slechte nachtrust, en het weegt enorm door op je fysieke en mentale gezondheid. Zéker bij thuiswerken kan het extra moeilijk zijn om het werk achter je te laten.

Hoe zit het nu met jouw werk-privébalans? Is de balans momenteel zoek, dan is dit waarschijnlijk heel herkenbaar:

  • Je werkt veel meer uren dan in de standaard 9-to-5-job.
  • Pauzes? Die houd je zo beperkt mogelijk en lunchen doe je het liefst voor de computer.
  • Je kan het niet laten om ’s avonds en ’s ochtends vroeg achter je laptop te zitten.
  • Verlof nemen? Het is momenteel te druk.
  • Je hebt last van stress en slaapt slecht.
  • Je werk lijkt nooit af te zijn, hoeveel uren je ook klopt.

Zijn twee, drie of meerdere puntjes van de lijst uit jouw leven gegrepen? Dan weegt je privétijd niet op tegen je werktijd. Je houdt dit hoogstwaarschijnlijk op lange termijn niet vol. Om toch productief en gelukkig te blijven en stress te vermijden, pas je dus het best enkele zaken in je werkstijl aan.

 

Behoud je werkuren

Het is hetzelfde werk, alleen in een andere ruimte. Om te vermijden dat je thuis té veel uren klopt, hou je beter vast aan je werkschema van op kantoor. Zo voorkom je dat je ’s avonds om 21.00 uur nog steeds achter je laptop zit en zo met je werk opstaat en gaat slapen.

Laat je collega’s ook weten wat je werkuren precies zijn. Zo weten ze wanneer ze je wel en niet kunnen bereiken. Zo kan je tijdens je pauze ook ten volle relaxen, zonder door het werk gestoord te worden. Je kan bijvoorbeeld in Slack, je kalender of Microsoft Teams laten weten wanneer jij wel of niet bereikbaar bent. Een ‘niet storen’-status voorkomt bijvoorbeeld dat mensen je tijdens je pauze kunnen (video-)bellen.

 

Stop op tijd

Deze tip valt wat samen met vaste werkuren, maar is niet voor iedereen altijd even eenvoudig op te volgen. Probeer om op tijd je werk neer te leggen. Lange werkdagen zorgen voor een pak stress én bovendien is je werk bijna nooit helemaal af aan het einde van de dag. Kies daarom elke dag een vaste tijd waarop je je computer en je gsm weglegt

Wat is een haalbare ‘sluitingstijd’ voor jou? Je zal niet altijd op dat precieze moment kunnen stoppen, maar probeer je er toch aan te houden. Zet je alarm als een reminder om te verwittigen dat de werkdag afgelopen is.

 

Neem pauzes en beweeg

Als je thuiswerkt, beweeg je veel minder dan op kantoor. Het is dan ook extra belangrijk om erop te letten dat je voldoende blijft bewegen. Anders blijf je veel te gemakkelijk een volledige werkdag achter je bureau zitten. Dat is noch goed voor je lichaam, noch voor je productiviteit. Die ‘verplichte’ pauze zal wonderen doen voor je werk-privébalans. Beloofd!

Gebruik je pauzes ook nuttig: ga wandelen, stretch eventjes of ga een halfuurtje sporten. Zo voorkom je ook een middagdip en blijf je productief. Laat ook aan je collega’s weten wanneer je pauze neemt, zodat ze je net op dat moment niet storen.

 

Werk in een afzonderlijke ruimte

Bij thuiswerk is het verleidelijk om eender waar te werken. Dat lijkt misschien perfect, maar het is niet zo top voor je werk-privébalans. Je kiest beter voor een afzonderlijke ruimte, zodat je werk niet té veel overgaat in je privésfeer. Werk je aan de eettafel, dan zal het iets moeilijker zijn om op die plaats te relaxen na het werk.

 

Stop je laptop weg

Stop met werken volgens je schema en steek vervolgens je computer weg, zodat je hem niet meer kan zien. Als je laptop nog ligt te blinken op de eettafel, is het verleidelijk om opnieuw aan het werk te gaan. Uit het oog, uit het hart!

Bezorgt telewerken je stress?

Werk er aan met ons online leerplatform
Door Laurence Vanparys
14 april 2020

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.