Share
Ergonomie

Later lezen?

Thuiswerken: nuttige ergonomietips

In de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus, is thuiswerk een belangrijk wapen. Zijn ook jouw medewerkers nu volop thuis aan het werk? Wijs hen dan zeker nog even op het belang van een goede ergonomie. Want zo bescherm je hen meteen ook tegen bijvoorbeeld rug- en nekklachten. Hoe zit je goed als je thuis werkt? En welk materiaal schaf je het best aan?

Thuiswerken én toch goed zitten: handige tips

Thuiswerken doe je het best niet vanuit je zetel

Pyjama aan, laptop aan. Als je van thuis uit werkt, is het heel verleidelijk om in je bed te computeren of je dag al tokkelend in de zetel door te brengen. Het voelt zó comfortabel, maar toch is het niet zo’n goed idee voor je nek, rug en de rest van je lichaam. Wil je pijnvrij werken? Dan werk je toch beter aan een bureau. Pyjama’s daarentegen zijn wél toegelaten in je thuiskantoor, yes!

 

Welk materiaal heb je nodig om te werken van thuis uit?

Als je regelmatig zittend werkt, zit je beter goed. Dat wil zeggen dat je een zo natuurlijk mogelijke houding moet aanhouden. Te veel naar boven of beneden kijken of voorovergebogen zitten aan je pc, is dus geen goed idee. Daar heb je dus wat materiaal voor nodig.

 

1.     Basismateriaal voor een goede ergonomie

Veel mensen hebben het idee dat er een serieus prijskaartje vasthangt aan ergonomisch materiaal. Dat is gelukkig niet het geval. Er zijn heel wat oplossingen om ergonomisch te werken, zonder veel geld te moeten uitgeven. Werk je een tijdje van thuis uit, dan is het bovendien de investering meer dan waard.

Nog enkele tips:

  • Plaats je computerscherm juist: om nekklachten te voorkomen, moet je computerscherm net op ooghoogte staan.
  • Zorg voor een afzonderlijk toetsenbord en muis: als je je laptop hoger zet, heb je uiteraard een apart toetsenbord en bijhorende muis nodig. Die plaats je op ellebooghoogte, 15 à 20 cm verder dan het begin van je bureau.

Zo tover je je bureautafel al om tot een lichaamsvriendelijke en pijnvrije omgeving. Buiten ergonomisch materiaal, is het belangrijk om niet te lang aan één stuk te zitten. Zorg dat je dus regelmatig eens rechtstaat, en voldoende beweegt.

 

2.     Extra materiaal voor de ultieme ergonomische werkplek

Met een laptophouder, een afzonderlijk toetsenbord en muis kan je al heel wat pijnklachten voorkomen. Ideaal dus als je meer op kantoor werkt dan thuis. Zit je de hele werkweek thuis aan je eigen bureau? Dan is het een goed idee om extra in je welzijn te investeren. Wat schaf je dan het best nog aan voor een goeie ergonomie?

 

Een ergonomische bureaustoel

Je hebt thuis misschien al een bureaustoel staan. Is dat niet het geval? Dan schaf je, indien mogelijk, het best een deftige stoel aan. Je zit er tenslotte de hele dag op. Maar hoe herken je nu een goeie stoel? Volgens de ergonomische richtlijnen (NPR 1813) hangt de keuze van het soort stoel af van het persoonsgebonden gebruik en de duur:

  • bij kort gebruik (< 2u) moet de stoel op de persoon zijn afgestemd.
  • bij lang gebruik (>2u) moet de stoel op de persoon zijn afgestemd én een bewegingsmechanisme hebben.

Het belangrijkste is dat je de stoel volledig aan je eigen lichaam kan aanpassen. Een basismodel van bureaustoel voldoet dus, een keukenstoel niet! Wat houdt dat dan precies in?

  • Zitting hoger of lager plaatsen: zodat je met beide voeten aan de grond kan.
  • Rugsteun: een ondersteunende stoel waarvan je de hoek kan aanpassen en die in de hoogte aanpasbaar is.

Lees in deze blogtekst hoe je je bureaustoel volledig moet aanpassen aan jouw noden. Wil je weten welke bureaustoelen voldoen aan de ergonomische vereisten? Bekijk dan deze lijst. Zo ben je zeker dat je de goede keuze maakt.

 

Een aanpasbare tafel

Een standaard bureautafel heeft voor het grootste deel van de mensen niet de juiste hoogte. Dat zorgt voor een ergonomisch risico voor de nek, schouders en de bovenrug. Om lichaamsvriendelijk te werken, moet je je werkmateriaal perfect kunnen aanpassen aan je lichaam. Dat wil zeggen dat je dus volledig in rustpositie aan je bureau kan zitten, zonder dat je bijvoorbeeld onnatuurlijk naar boven of beneden moet kijken.

Ga dus op zoek naar een bureau die je hoger of lager kan zetten. Welke hoogte is dan goed voor jou? Als je met je ellebogen in rustpositie voor je kijkt, moet het tafelblad je ellebogen net ondersteunen. Wil je je bureau graag aanpassen? Lees dan hier hoe je dat precies moet doen.

 

Waarom is een laptop ergonomisch geen goed idee bij thuiswerk?

Veel mensen die van thuis uit werken, gebruiken een laptop. Toch is er een groot nadeel: een laptop kan op lange termijn voor serieus wat klachten zorgen. Langdurig naar je laptop staren met een gekromde rug en nek, zorgt voor nek- rug- én schouderpijn.

Je werkt het best niet langer dan twee uur op een laptop. Werk je de hele dag van thuis? Dan wordt en desktop aangeraden. Heb je dat niet? Dan is een laptophouder aangewezen. Zo'n laptophouder kan je bovendien heel goedkoop op de kop tikken. In combinatie met een afzonderlijke muis en toestenbord. Zo heb je een budgetvriendelijke ergonomische werkplek.

 

Ergonomie= de werkplek aan de mens aanpassen

Het belangrijkste om te onthouden? Een goede ergonomie is je werkplek volledig kunnen aanpassen aan jouw lichaam, zodat je in een neutrale en pijnvrije houding kan werken. Schaf dus het nodige materiaal aan, zodat je gelukkig en productief aan de slag kan gaan!

Een goede houding aan je bureau in 4 stappen

Download de checklist
Anne Hallez
Door Anne Hallez
16 november 2021

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.