Share
Veiligheid

Later lezen?

Syntra AB keert veilig terug naar kantoor

Veel kantoren hebben de deuren alweer opengegooid, andere organisaties bereiden zich er volop op voor. Volwassenenonderwijs Syntra Antwerpen & Vlaams-Brabant zit een beetje tussen de twee. Een aantal van hun cursussen zijn opnieuw gestart, maar hun administratief personeel werkt voorlopig nog even van thuis uit. Daar komt binnenkort verandering in. Om zeker te zijn dat die terugkeer veilig verloopt, deed Syntra AB een beroep op Liantis.

Syntra AB keert veilig terug naar kantoor

Expert ter plaatse

De terugkeer naar normaal is ingezet. Ook bij Syntra AB brengen ze alles in gereedheid om terug te keren naar kantoor. Dat vertelt Lucas Collet, preventieadviseur bij Syntra AB.

“De meeste van onze opleidingen verlopen vandaag nog online. Enkel praktijklessen en examens doen we fysiek. Ook voor onze kantoormedewerkers geldt thuiswerk voorlopig als de norm, maar we willen we hen uiteraard laten terugkeren naar kantoor.”

Om de organisatie daarvan in goede banen te leiden, kon Syntra AB rekenen op het uitgebreide advies van Liantis.

“Onlangs kwam een arbeidsarts van Liantis langs voor een periodiek bedrijfsbezoek. Met het oog op de gezondheid van onze medewerkers stelden we toen de vraag hoe we onze kantooromgeving konden herbekijken na corona. Op onze drie campussen werken toch bijna 100 collega’s op bureau. Om hun heropstart veilig te organiseren, regelde de dokter een spoedbezoekje van Ellen Suy, preventieadviseur ergonomie bij Liantis. Tijdens dat bezoek heeft ze een uitgebreide rondgang gedaan op onze kantoren.”


Blik van buitenaf

Syntra AB was zelf al uit de startblokken geschoten om hun kantoren een corona-update te geven. Maar de blik van een externe expert was toch geen overbodige luxe.

“We hebben een werkgroep rond corona opgericht. Verschillende collega’s uit diverse afdelingen zoals operations, hr en preventie zijn daarin vertegenwoordigd. Zij geven adviezen over hoe we de protocollen van de overheid correct kunnen toepassen. Maar je kan daarin ook een beetje ‘bedrijfsblind’ zijn, zoals ik dat noem. Het is goed om er een derde partij bij te halen voor een objectieve blik. Het advies dat Ellen ons gaf, bevestigde voor een deel onze inspanningen, maar ze kon ook heel wat extra suggesties geven. Zo raadde ze ons bijvoorbeeld aan om met bubbels per verdieping te werken en het intern verkeer tussen die verdiepingen te vermijden. We gaan nu aan de slag om die to do’s toe te passen.”

 

Ook over de samenwerking is Lucas vol lof. Die verliep niet alleen vlot, er werd ook veel aandacht besteed aan de nazorg.

“De aanpak van Ellen was heel constructief en to-the-point. Ik kreeg een uitgebreid verslag in een handige PowerPoint. Ook daarna werd er altijd snel op mijn vragen geantwoord. Mijn verwachtingen rond het advies van Liantis werden dus meer dan ingelost.”


Op zoek naar balans voor de toekomst

Syntra AB heeft ondertussen een klare kijk op hoe het kantoorleven er na corona zal uitzien. De combinatie werken op kantoor en thuiswerk lijkt voor een aantal functies een blijver te worden, zegt Lucas.

“Ook daarom willen we voldoende aandacht hebben voor ergonomie. Concreet voor onze beeldschermwerkers. We willen vooral gaan kijken hoe ergonomie zich vertaalt naar het thuiskantoor. Hoe zijn de werkposten daar ingericht? We proberen nu een goede balans te vinden in deze nieuwe manier van werken.”

Hoe staat het met jouw preventie-en welzijnsbeleid?

Contacteer onze experten
Anne Hallez
Door Anne Hallez
22 juli 2020

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.