Wie sport, is gezonder. Dat geldt ook voor je personeel. Fitte en energieke medewerkers zijn doorgaans een stuk gelukkiger én minder vaak ziek. Dat wordt telkens weer bevestigd door wetenschappelijk onderzoek. In dit artikel nemen we een duik in de statistieken en leggen we het verband bloot tussen sport, gezondheid en productiviteit op de werkvloer. Ontdek waarom (extra) beweging bij je werknemers aanmoedigen zo belangrijk is.
We zitten te veel
De tijd die we zittend achter een beeldscherm doorbrengen, blijft toenemen. Uit officieel Europees onderzoek blijkt dat 60% van alle werknemers in ons land te lang aan hun bureaustoel gekluisterd blijft. Een opvallende trend: hoe groter het bedrijf, hoe vaker werknemers te lang neerzitten.
Bij kleine ondernemingen – met minder dan 10 medewerkers – brengt iets minder dan de helft te veel tijd al zittend door. Maar bij organisaties met meer dan 250 werknemers loopt dat cijfer op tot 85%. Dat betekent dat haast iedereen die bij een grote organisatie aan de slag is, een gezondheidsrisico loopt door te veel inactiviteit op kantoor. Met die percentages behoort België tot de Europese middenmoot.
“In bedrijven met meer dan 250 werknemers brengt ruim 85% van het personeel alarmerend veel tijd zittend door.”
Te weinig bewegen = vaker afwezig
De gevolgen van die inactiviteit laten zich raden. In de eerste plaats zorgt een langdurig statische houding voor een sterk verhoogd risico op rugklachten en Repetitive Strain Injury (RSI) – klachten door herhaaldelijke overbelasting. Dat heeft uiteraard impact op het welzijn van je werknemer. Daarnaast draagt een sedentaire levensstijl indirect ook bij aan andere problemen zoals overgewicht en absenteïsme. Gezondheidsrisico’s jagen het ziekteverzuim de hoogte in en verminderen de productiviteit van je werknemers. En dat weegt door op de productiviteit binnen je bedrijf.
Sportieve werknemers zijn gezonder
De beste oplossing om de gezondheid van je werknemers te verbeteren? Sport stimuleren. Het positieve effect van lichaamsbeweging bij werknemers staat onomstotelijk vast. Het verband geldt over alle leeftijden, beroepsgroepen en bedrijfsgroottes heen. Uit internationaal overheidsonderzoek blijkt dat wie het meest actief is, ook het gezondst blijft – met uitzondering van (semi-)topsporters, die door hun extreme trainingsregime net vatbaarder zijn voor ziektes.
Kortom, het belang van voldoende lichaamsbeweging staat buiten kijf. En gezonde werknemers? Die voelen zich beter in hun vel en zijn productiever op kantoor.
Ziekteverzuim terugdringen met sport
Sport stimuleren is ook een goed idee om ziekteverzuim terug te dringen of zelfs grotendeels te voorkomen. Medewerkers die vaak aan lichaamsbeweging doen, zijn minder vaak afwezig op het werk. Een grootschalige Nederlandse studie waarbij een groep werknemers drie jaar lang gevolgd werd, toonde aan dat sportievelingen minder vaak én minder lang ziek waren dan hun niet-sportende collega’s. Het effect was extra groot voor werknemers die vooral zittend werk deden.
Sportieve werknemers waren gemiddeld 6 dagen per jaar minder afwezig dan medewerkers die gedurende de looptijd van het onderzoek niet aan sport hadden gedaan. Werknemers die nog nooit sportief actief waren geweest, werden trouwens nog veel vaker en langer ziek. De verhoogde aanwezigheidsgraad van sportief personeel vertaalde zich dan weer naar een verhoogde productiviteit per werknemer, wat verder nog bevestigd werd door vervolgonderzoek.
“Gezonde en sportieve werknemers presteren beter en zijn minder vaak ziek.”
Fitte werknemers voor een gezonde bedrijfsbalans
De conclusie is duidelijk: sportieve werknemers zitten beter in hun vel, zijn tijdens werktijd productiever en worden minder vaak ziek. Een win-winsituatie voor werkgever en werknemer. Een actief aanmoedigingsbeleid om de sportiviteit van je werknemers te bevorderen kan dus vruchten afwerpen, zeker in organisaties waar de meerderheid van het personeel aan bureauwerk doet.
Maar hoe hou je je werknemers gezond en motiveer je hen om te sporten? Er bestaan een heleboel hulpmiddelen die je helpen bij een preventie- en activeringsbeleid op het werk.