Share
Gezondheid

Later lezen?

Belang van slaap voor een productieve thuiswerkdag

Werk je op kantoor, dan laat je je werk gemakkelijker achter je wanneer je thuiskomt. Dat is belangrijk voor een goede werk-privébalans. Bij thuiswerken is die grens iets minder duidelijk. Misschien heb je de neiging om tot de late uurtjes te werken of om al bij de eerste ochtendzon achter je laptop te gaan zitten. Toch is het belangrijk dat je die laptop op tijd dichtslaat en voldoende slaapt. Lees hier waarom.

slaap

Slaaptekort verlaagt je productiviteit

Heb je een goede nacht achter de rug, dan ben je meer tevreden, creatiever en productiever. Slaap is ook essentieel om efficiënt te kunnen werken. Veel mensen onderschatten het belang van slaap en schatten de negatieve effecten van slaaptekort verkeerd in. Toch is zo’n kort nachtje slechter dan je denkt. Bij een slaaptekort verlies je focus, werk je minder efficiënt én heb je bovendien ook een grotere kans om ziek te worden. Wat we nu net niet willen in deze coronatijden, toch?  

 

Voldoende slaap beschermt je tegen besmetting

Om mensen te beschermen tegen het coronavirus, werden enkele preventieve maatregelen voorgesteld. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) benadrukt het belang van een goede handhygiëne. Ze raadt aan om je handen minimaal twintig seconden te wassen.

Bekijk alle stappen en nuttige tips voor een goede handhygiëne op deze poster.

Naast handen wassen, is er nog een manier om je immuunsysteem te versterken: een kwalitatieve nachtrust. Genoeg slaap kan je beschermen tegen een resem infecties en virussen, waaronder griep en het coronavirus. De sterkte van je immuunsysteem is  rechtstreeks gelinkt aan hoeveel kwalitatieve uren je elke nacht slaapt.

Hoeveel slaap heb je dan precies nodig? Dat verschilt van persoon tot persoon, maar meestal wordt een gemiddelde van zeven à negen uur slaap aangeraden voor een gezonde volwassene.. Word je toch ziek, dan is veel slapen ook een van de remedies.

 

Een kwalitatieve nachtrust: zo zorg je daarvoor

Wil je het meeste uit je nachtrust halen, dan zorg je het best voor een vast slaapritme. Probeer dus om elke avond ongeveer op hetzelfde uur te gaan slapen, en op een vast uur weer op te staan. Naast voldoende uren slaap, is een goede slaapkwaliteit essentieel. Volg daarom deze tips:

  • Haal alle technologie weg uit de slaapkamer of zet ze op vliegtuigstand.
  • Stop twee uur voor het slapengaan met het gebruik van smartphone-, tablet-, computer- en tv-schermen.
  • Draai je wekker om, zodat je minder wordt geconfronteerd met hoe laat het is.
  • Vermijd de snoozeknop: you snooze, you lose.
  • Maak je kamer fris en donker: de ideale slaaptemperatuur is 16°C tot19,5°C. Niet te warm dus!
  • Gebruik je bed enkel om te slapen: door in je bed te werken of Netflixen associëren je hersenen de slaapkamer minder met rust.
  • Drink geen cafeïne meer na de lunch: het duurt een zestal uur vooraleer cafeïne volledig uit je lichaam is. Probeer dus zeker zes uur voor het slapengaan geen koffie meer te drinken.

 

Uitgeruste werknemers zijn productiever

Lees er alles over in onze gratis whitepaper
Door Laurence Vanparys
20 maart 2020

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.