De extra productiviteit van gezonde en fitte werknemers staat buiten kijf. Je personeel ook op de werkvloer aan het sporten krijgen voor een frisse werkdag? Dat is geen onoverkomelijke opdracht! We delen onze tips.
Sportievere lunchpauzes
Middagpauzes zijn een mooie gelegenheid om ook een sportmoment in groep in te lassen. Na enkele uren diepe concentratie heeft ons brein wat rust nodig, en ons lichaam wat beweging. Een snelle hap achter een computerscherm is dus een gemiste kans. Doorbreek als bedrijfsleider of hr-manager ongezonde lunchgewoontes door bijvoorbeeld losse, eenmalige activiteiten (zoals een yoga-initiatie door een externe trainer) of regelmatige loopsessies in groep te organiseren of te ondersteunen.
Ligt de psychologische drempel in je bedrijf te hoog voor intensieve sport? Organiseer dan een wekelijkse lunchwandeling. Dat is een laagdrempelige manier om élke medewerker mee aan boord te krijgen. Dit soort activiteiten bevordert ook de sociale cohesie: werknemers voeren sneller gesprekken in een ongedwongen sfeer als ze in de frisse buitenlucht met elkaar kunnen praten.
Binnen sporten
Ook tijdens werktijd kan je sportieve beweging stimuleren bij je personeel. Je kan natuurlijk opteren voor subtiele hints of nudges, bijvoorbeeld een ludiek label op de trapdeur dat aangeeft hoeveel calorieën je nog verwijderd bent van de gelijkvloerse verdieping. Een andere optie is een structurele herinrichting van de werkplek die aanzet tot meer beweging: naast klassieke ergonomische aanpassingen zoals zit-stabureaus bestaan er tegenwoordig ook sportievere opties bureaufietsen en loopbandbureaus.
Sommige jobs vallen natuurlijk onmogelijk uit te voeren terwijl je stevig doorstapt op een loopband. Denk maar aan grafisch ontwerpers, die met uiterst vaste hand moeten werken.. Beschik je over een groter budget, dan is een eigen fitnessruimte op kantoor zeker het overwegen waard. Meer budgetvriendelijk, en van toepassing voor zowel bedienden als arbeiders, kan je ook een work-out of fitparcours voorzien.
Competities organiseren
Om sport op het werk te stimuleren, kan je ook toernooien en interne competities in het leven roepen. Sporttoernooien zijn een klassieker voor teambuildingmomenten, maar zijn eigenlijk ook perfect te integreren op een wekelijks moment, zoals na de vrijdagborrel. Interne competities op vrijwillige basis hebben het voordeel dat ze een groter percentage van je personeel zullen aanspreken. In tegenstelling tot het verplichte sociale aspect van groepssport.
Met behulp van bijvoorbeeld smartwatches kunnen werknemers zich altijd en overal betrokken voelen bij een intern georganiseerde ‘challenge’, zoals trappen lopen of joggen. Een initiatief dat daar perfect bij aansluit, is de Stappenclash. Om je hiervoor in te schrijven, kan je terecht bij je Externe dienst voor preventie en bescherming op het werk.
Met slimme acties ga je van sporten ‘ondanks’ het werk naar sporten ‘dankzij’ het werk!
Gezondheidsbeleid: het bredere plaatje
Werknemers meer doen bewegen op het werk, kan al door losse activiteiten op poten te zetten. Deze initiatieven kaderen binnen een breder gezondheidsbeleid, heeft echter meer effect en is ook geloofwaardiger. Zo’n overkoepelende aanpak bestaat uit minstens twee onderdelen:
- de sportieve activiteiten zelf; en
- een communicatieluik.
Met een fijnmazig communicatieplan versterk je de effectiviteit en participatiegraad van alle initiatieven die je onderneemt. Zo leg je bijvoorbeeld ook meteen een bruggetje naar gezonde voeding op het werk en in je personeelsbeleid. De gezondheidsmatrix – met bijbehorend stappenplan – van het Vlaams Instituut Gezond Leven helpt je op weg.
Professionele begeleiding
Vastbesloten om ook de sportiviteit van jouw werknemers een versnelling hoger te schakelen? Teken een coherent en overkoepelend gezondheids- en sportbeleid op maat van je onderneming uit.