Share
EHBO

Later lezen?

Wanneer organiseer je een EHBO opleiding in je bedrijf?

Of de job van je medewerkers zich op werven afspeelt of gewoon aan hun bureau, een arbeidsongeval schuilt in een klein hoekje. Staat er dan een hulpverlener paraat, dan kan dat het verschil maken tussen leven of dood. Maar hoe stoom je je medewerkers klaar tot kordate EHBO-hulpverleners?  

Wanneer organiseer je een EHBO opleiding in je bedrijf?

Als bedrijf ben je best voorbereid op ongelukken of incidenten, zodat eventuele slachtoffers snel de nodige zorgen krijgen. Vanaf een bedrijfsgrootte van 20 werknemers of in het geval van specifieke risico’s ben je trouwens bij wet verplicht om getrainde EHBO-hulpverleners in huis te hebben. Bekijk hieronder hoe je je als werkgever optimaal voorbereidt:

 

1. Mijn bedrijf telt minder dan 20 werknemers

In een kleine organisatie sta je als werkgever zelf in voor de eerste hulp. Of je wijst een van je personeelsleden aan als EHBO-verantwoordelijke. En al is het geen wettelijke verplichting, die persoon volgt het best een driejaarlijkse initiatieopleiding van 4 uur.

Tip: kies een medewerker met wat voorkennis of op zijn minst interesse in EHBO. Probeer ook in te schatten of die persoon voldoende koelbloedigheid aan de dag kan leggen in noodsituaties.

 

2. Mijn bedrijf telt meer dan 20 werknemers

Werkt iedereen op dezelfde locatie, dan volgt één collega de basiscursus van 16 uur en de jaarlijkse opfriscursus van 4 uur. Heb je verschillende vestigingen? Dan moet er op elke locatie zo’n getrainde hulpverlener aanwezig zijn. Wanneer kleine ploegen tegelijkertijd op verschillende locaties werken, voorzie je dan weer beter de initiatieopleiding van 4 uur voor minstens de helft van je personeel. Zo is er altijd ten minste één persoon aanwezig die eerste hulp kan toedienen.

 

3. In mijn bedrijf zijn er specifieke risico’s

Werk je met chemicaliën? Dan moet je weten hoe je brandwonden behandelt of chemische producten uitspoelt. En in de bouw is een extra opleiding rond hoofdletsels of bloedingen geen overbodige luxe. Met andere woorden, in geval van specifieke risico’s biedt een opleiding op maat van je bedrijfsactiviteiten soelaas. De gespecialiseerde training vormt een aanvulling op de basiscursus. Om specifieke risico’s op te sporen, voeren de preventieadviseur en de arbeidsarts samen een risicoanalyse EHBO uit op de verschillende werkposten in je organisatie.

Veel organisaties zijn dus wettelijk verplicht om een aantal werknemers op te leiden tot gebrevetteerde EHBO’ers. Maar zelfs al geldt die verplichting niet voor jouw bedrijf, dan nog is het een aanrader om zoveel mogelijk werknemers de initiatieopleiding te laten volgen. Dan kan er altijd iemand te hulp schieten bij een ongeluk of wanneer een collega plots onwel wordt. En verlies je geen kostbare minuten bij het wachten op de hulpdiensten.

Hoe zit het met jouw kennis van EHBO? Test het via onze quiz!

Test m'n kennis!
Anne Hallez
Door Anne Hallez
22 februari 2019

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.