Share
Gezondheid

Later lezen?

Waarom de mentale gezondheid van werknemers aandacht verdient: Az Damiaan getuigt

Az Damiaan zet met zijn welzijnscampagne ‘Your Health Matters’ in op de gezondheid van medewerkers over de hele lijn. Behalve fysieke fitheid en gezonde voeding focust het Oostendse ziekenhuis ook op mentale en morele veerkracht. Evy Lekens, verantwoordelijke voor het gezondheidsbeleid, vertelt ons waarom dit essentieel is voor gezond personeel.

az-damiaan-mentale-gezondheid

Fysiek én mentaal gezonde medewerkers

Toen uit de online gezondheidsbevraging bleek dat 96% van het personeel nood had aan een positief gezondheidsbeleid op het werk, besloot het Az Damiaan meteen in actie te schieten. Na een grondig onderzoek naar de behoeften van het personeel, ontwikkelde het ziekenhuis een beleid dat stoelt op 3 pijlers: fysieke, mentale en morele gezondheid.

Elk jaar introduceert het ziekenhuis een nieuwe pijler, want gezond zijn stopt niet bij fysieke fitheid en evenwichtig eten alleen. Belangrijk is ook dat werknemers zich gelukkig voelen op het werk en hun stressniveau onder controle krijgen. Az Damiaan concentreert zich daarom ook volop op het mentale welbevinden van collega’s.

 

Hoge drempel

In de online gezondheidsscan gaf 35% van het personeel aan last te hebben van langdurige, negatieve stress en nood te hebben aan meer ‘me-time’ en zelfzorg. Daarop hanteerde de arbeidsgeneesheer de zogeheten UBOS (Utrechtse Burn-out Schaal) om te meten in welke mate het personeel stress ondervindt, uitgeput raakt en risico loopt op burn-out. Medewerkers met alarmerende scores kregen de kans om hun resultaten te bespreken en worden doorverwezen voor individuele coaching bij de externe preventieadviseur voor psychosociale aspecten (PAPS).

Daarnaast organiseert Az Damiaan ook workshops rond mentale veerkracht. Toch merkt Evy dat deze workshops minder worden bijgewoond dan die omtrent lichamelijke gezondheid: “Blijkbaar ligt de drempel nog hoog om mentale veerkracht op de werkvloer te bespreken. In overleg met onze PAPS zoeken we daarom continu naar manieren om die drempel te verlagen.”

Een van die manieren is het aanstellen van een groep vertrouwenspersonen, waar collega’s bij terecht kunnen om hun individuele situatie te bespreken. Daarnaast werkt Annabel Vermeire (PAPS) van Liantis een halve dag per maand ter plaatse bij Az Damiaan, om de medewerkers te coachen rond stress en burn-out.

Evy: “Dankzij de groep van vertrouwenspersonen kunnen onze collega’s op een laagdrempelige manier met iemand spreken om hun situatie aan te kaarten.”

 

Morele stress in de zorg

Heel wat ziekenhuizen komen handen en middelen tekort. Evy: “Voor veel zorgverleners ligt de werkdruk zo hoog dat ze zich noodgedwongen moeten beperken tot het absoluut noodzakelijke. Zo hebben ze minder tijd om te praten met de patiënten en te luisteren naar hun persoonlijke verhalen en ervaringen. Dat kan morele stress met zich meebrengen: een wrang gevoel dat zorgverleners ervaren wanneer ze hun visie op kwaliteitsvolle zorg niet in de praktijk kunnen omzetten.”

Om deze problematiek aan te pakken ging AZ-Damiaan in zee met  Howest. Samen met de hogeschool en andere zorginstellingen ontwikkelde het ziekenhuis een tool om morele stress te helpen herkennen, in kaart te brengen en bespreekbaar te maken. Evy: “We willen voldoende kanalen voorzien voor de emotionele ondersteuning van artsen en zorgverleners met morele stress, zodat ze weten hoe ze er het best mee omgaan. De essentie is dat het personeel zich zonder schroom kwetsbaar kan opstellen om over hun bezorgdheden te praten met de juiste personen.”

Kampt een medewerker met morele stress, dan kan hij of zij terecht bij een emotioneel vangnet, bestaande uit een team van professionals, waaronder Evy zelf (die van opleiding klinisch psychologe is), het diensthoofd psychologie en een pastor.

 

Gewapend tegen stress

Kort samengevat zet Az Damiaan in op de mentale gezondheid van het personeel door middel van:

  • workshops om werknemers te informeren over stress en zelfzorg zodat ze er zelf mee aan de slag kunnen;
  • een groep van vertrouwenspersonen waar werknemers makkelijk bij terechtkunnen met vragen of problemen;
  • een tool om stress en burn-out te herkennen (in samenwerking met de arbeidsgeneesheer);
  • een emotioneel ondersteuningsteam om collega’s op te vangen .

Dat de gezondheid van medewerkers nog meer aandacht zou moeten krijgen in de bedrijfswereld, is volgens Evy een no-brainer.

“Zeker in deze tijden van stress en burn-out”, benadrukt ze. “Een duurzaam gezondheidsbeleid op het werk is trouwens positief voor werknemer én werkgever: gezonde medewerkers zijn doorgaans productiever, minder afwezig en nauwer betrokken.”

Een duurzaam gezondheidsbeleid uitbouwen?

Lees er alles over in onze gratis whitepaper
Anne Hallez
Door Anne Hallez
30 mei 2019

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.