Share
Ergonomie

Later lezen?

5 tips om lichamelijke klachten te vermijden bij schoonmakers

Schoonmaken is een fysiek uitdagende en intensieve job. Klachten zoals nek-, rug- en spierpijn zijn schering en inslag. Op lange termijn leiden deze lichamelijke klachten mogelijk tot ziekteverzuim en langdurige afwezigheden. Dat voorkomen doe je met deze vijf tips.

lichamelijke klachten te vermijden bij schoonmakers

Tip 1: voorzie het juiste materiaal voor de juiste taak

Om fysieke overbelasting te vermijden, heeft een schoonmaker in de eerste plaats ergonomisch verantwoord werkmateriaal nodig. Met het juiste materiaal vermijden je medewerkers niet alleen lichamelijke klachten, ze werken ook efficiënter.

Gelukkig bestaan er heel wat hulpmiddelen om schoonmaken comfortabeler te maken. Een kar waarmee je medewerker al het poetsmateriaal makkelijk vervoert, hulp- en verlengstukken voor borstels of stofzuigers, een kruk, een kleine trapladder, … Ga na welke van deze of andere hulpmiddelen jouw medewerkers het best kunnen ondersteunen.


Tip 2: stel aangepaste werkkledij ter beschikking

Schoonmakers staan het grootste deel van de dag rechtop. En dat doen ze beter niet op teenslippers of hoge hakken. Voorzie bijvoorbeeld kwalitatieve werkschoenen met een antislipzool en waterafstotende bekleding. Zo staat iedereen stevig in zijn schoenen en kan er probleemloos gedweild of geschrobd worden zonder risico op uitglijden of valpartijen.

Schoonmaken doen je medewerkers het best ook in comfortabele kledij waarin ze vrij kunnen bewegen zonder bijvoorbeeld aan meubelstukken te blijven haperen.


TIP 3: een goede houding is alles

Zware objecten opheffen is belastend voor het lichaam als het op de verkeerde manier gebeurt. Gelukkig bestaan er verschillende technieken om fysieke klachten tijdens het schoonmaken te vermijden. De beste tip die je je medewerkers kan geven? “Probeer altijd een neutrale en rechte houding aan te nemen.”

Nog enkele richtlijnen die je kan delen met je personeel:

  • Werken op laag niveau – zoals een emmer opheffen – doe je beter door te hurken dan door voorover te buigen. Op die manier neem je een zo recht mogelijke houding aan. En dat is cruciaal om je rug niet te belasten.
  • Werken op hoog niveau – bijvoorbeeld een grote kast afstoffen – doe je bij voorkeur op een stevige kruk of ladder, zodat je niet onnatuurlijk hoog moet reiken.


TIP 4: zorg voor voldoende afwisseling

Bij schoonmaken komen vaak zware taken kijken. Denk aan vloeren schuren, emmers tillen, ramen lappen en plafonds reinigen. Geen lachertje voor de nek, rug, knieën en de rest van het lichaam. Hoewel het juiste materiaal en een correcte houding al enig soelaas bieden, zorg je toch het best voor voldoende afwisseling in de jobinhoud van je medewerkers. De gulden regel: zware taken dienen afgewisseld te worden met lichter poetswerk, zodat de belasting beter gespreid wordt. Idealiter veranderen je medewerkers om de een of twee uur van taak.


Tip 5: voorkomen is beter dan genezen

Mensen met een fysiek veeleisende job hebben extra baat bij een sterk en gezond lichaam. Wie lichamelijke klachten wil voorkomen, doet dat dus het best door zo gezond mogelijk te leven en zijn lichaam zo goed mogelijk voor te bereiden op het werk.

Enkele tips voor je medewerkers:

  • Zorg voor extra beweging. Opnieuw bewegen na een zware werkdag lijkt misschien tegenstrijdig, maar recreatief sporten geeft heel wat extra energie – zowel fysiek als mentaal.
  • Eet gezond. Evenwichtige voeding draagt bij tot de lichamelijke gezondheid en staat garant voor extra power om een intensieve werkdag door te komen.
  • Slaap voldoende. Schoonmakers zijn elke dag fysiek in de weer. Hun lichaam heeft dus extra tijd nodig om te herstellen. Minstens 6 tot 8 uur op de slaapteller is essentieel.
  • Doe gerichte kracht- en stretchoefeningen. Zijn bepaalde spieren onvoldoende getraind, dan kan dat leiden tot lichamelijke klachten. Iemand met ongetrainde buikspieren compenseert dat gebrek bijvoorbeeld door zijn of haar rugspieren extra te gebruiken – wat dan weer de rug overbelast. De juiste krachtoefeningen kiezen is dus de boodschap.


Het belang van ergonomie op het werk

Door de werkomgeving zo goed mogelijk af te stemmen op de ergonomische behoeften van je werknemers help je hen gezondheidsklachten te voorkomen. Bovendien investeer je zo in het geluk van je medewerkers en stel je hen in staat een hogere productiviteit te bereiken. Tot slot voorkomt een focus op ergonomie ook langdurige afwezigheid en ziekteverzuim.

Download onze gratis tips voor een betere ergonomie op het werk

Ontdek alle ergonomische tips
Door Bart Desanghere
15 juni 2022

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.