Share
Absenteïsme

Later lezen?

Hoeveel kost absenteïsme?

Meldt een werknemer zich ziek, dan komen daar heel wat onvoorziene kosten bij kijken voor jou als werkgever. Die totale kosten bestaan uit directe kosten (het gewaarborgd loon) en enkele indirecte kosten. Lees hier hoeveel een zieke werknemer je precies kost als werkgever. Lege vergaderzaal door absenteïsme

 

Directe kosten: gewaarborgd loon

Het gewaarborgd loon is het loon waarop je werknemer recht heeft als hij door ziekte of een ongeval niet kan gaan werken. Doordat je als werkgever het loon blijft uitbetalen, zorgt ziekteverzuim voor 2,6% van de totale loonkosten voor werkgevers.

Hoeveel gewaarborgd loon je betaalt, hangt af van de beroepscategorie:

  • Bij een bediende betaal je als werkgever het loon van de eerste maand volledig uit.
  • Het gewaarborgd loon van een arbeider bedraagt dan weer twee weken loon (de derde en vierde week betaal je als werkgever nog 25,88% gewaarborgd loon).

 

Voorbeeld: Een werknemer was in 2019 gemiddeld 12,6 dagen afwezig wegens ziekte. Een ziektedag voor een bediende met een brutoloon van 2.500 euro, kost je minstens 146,95 euro. Op jaarbasis komt dat dan neer op 1.850 euro per voltijdse werknemer aan loonkosten alleen. Niet te onderschatten dus.

 

Indirecte kosten

Buiten het gewaarborgd loon, zijn er ook heel wat andere kosten verbonden aan ziekteverzuim. Uit onderzoek blijkt dat de indirecte kosten van ziekteverzuim tot 2,5 à 3 keer duurder zijn dan de directe kosten.

Er bestaan verschillende soorten indirecte kosten.

1. Beheerskosten

Als een werknemer ziek is en niet kan werken, moet dat worden geïdentificeerd, gecontroleerd en gerapporteerd. Kies je ervoor om een (tijdelijke) werknemer in te schakelen om de zieke werknemer te vervangen, dan brengt dat ook weer extra kosten met zich mee, zoals de betaling voor de dienst van het uitzendbureau.

2. Vervangingskosten

Dat is het loon dat aan de vervangende werknemer wordt betaald. Die kosten zullen stijgen als die vervanger een bepaalde opleiding moet volgen. Een nieuwe werknemer in een bedrijf heeft ook meer tijd nodig om een bepaald productiviteitsniveau te bereiken, wat dus weer voor extra indirecte kosten zorgt aan productiviteitsverlies.

3. Productiviteitsverlies

De productie en diensten moeten worden aangepast. Doordat de werknemer afwezig is, zullen zijn/haar taken worden vertraagd of onderbroken. Het hele proces moet dan worden gereorganiseerd en er is mogelijks een tekort aan personeel. Het gevolg kan een afname zijn van kwaliteit.

 

Sociale kosten

In deze categorie valt de verslechtering van het sociale klimaat in het bedrijf. Als collega’s van de afwezige werknemer moeten overwerken om het extra werk te vervullen, kan de motivatie van de huidige werknemers afnemen. Een gevolg hiervan zou een toename kunnen zijn in het verzuimpercentage en in het risico op arbeidsongevallen.

 

Imagokosten

Als afwezigheid leidt tot kwaliteitsverlies, kan dat een impact hebben op de klanttevredenheid en leiden tot afname van de omzet.

 

De oplossing: een proactief absenteïsmebeleid

Een afwezige werknemer kan serieuze gevolgen hebben voor je bedrijf. Het kost je niet enkel heel wat geld, maar je verliest er ook tijd en productiviteit door. Het is daarom extra belangrijk om in te zetten op een proactief absenteïsmebeleid om zo je werknemers gezond aan het werk te houden. Lees hier hoe je zo’n beleid opzet in 6 stappen en ga meteen aan de slag.

Ga voor een doeltreffend absenteïsmebeleid

Ondersteun je personeel
Door Bart Desanghere
27 juli 2020

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.