Share
Preventie

Later lezen?

Hoe kan je de gezondheid van je medewerkers bevorderen?

Een gezonde werkomgeving draagt niet alleen bij aan de fysieke en mentale gezondheid van je medewerkers, ze verhoogt ook hun productiviteit en tevredenheid op de werkvloer. Maar hoe creëer je zo'n omgeving? En welke rol speel jij als werkgever hierin? Manager medisch toezicht Bieke Claesen doorprikt enkele mythes en geeft tips voor een integrale gezondheidsaanpak. 

voldoende slapen personeel

Groeiende bewustwording

Laten we beginnen met een positieve vaststelling. De gezondheid en het welzijn van werknemers kunnen rekenen op een groeiende bewustwording. Werkgevers en leidinggevenden zetten steeds vaker proactief in op een gezonde en veilige werkomgeving. Hierdoor zien we een daling van het aantal beroepsziekten en arbeidsongevallen. Goed nieuws dus, maar zoals Mark Uytterhoeven eind jaren ‘90 al wist: alles kan beter. 

Een gezonde geest... 

Uit onderzoek blijkt dat de twee belangrijkste redenen van afwezigheid in België locomotorische problemen zijn (overbelasting van rug, schouder, elleboog, knie…) en psychosociale problematieken. Zeker de laatste jaren zijn dit de klachten waar werknemers het vaakst mee worstelen, ook als ze na een langdurige ziekte terugkomen om het werk te hervatten. Stress, burn-out en andere mentale uitdagingen vormen een groeiend probleem in de moderne werkomgeving. Als werkgever is het cruciaal dat je een ondersteunende bedrijfscultuur voorziet waarin medewerkers zich gewaardeerd en gehoord voelen. Dit hoeft trouwens niet per se veel geld te kosten. Soms volstaan eenvoudige ingrepen om de mentale gezondheid van je medewerkers te verbeteren. 

 

... in een gezond lichaam

Zeker voor wie een zittend beroep heeft, is voldoende bewegen op de werkvloer een hele uitdaging, maar ook een gedeelde verantwoordelijkheid. Stimuleer je werknemers die een hele dag aan de computer zitten om zelf bepaalde reflexen aan te nemen: af en toe rechtstaan tijdens vergaderingen, de trap nemen in plaats van de lift... 

Ook voor je medewerkers die een fysiek zwaar beroep uitoefenen, blijft het trouwens essentieel om te bewegen. Ze zijn er vaak van overtuigd dat ze al voldoende ‘sporten’ tijdens het werk, maar in veel gevallen gaat het om heel specifieke, repetitieve bewegingen. Ook voor hen is het dus goed om af en toe andere spieren te gebruiken. 

Geen losse flodders

Plaats je als werkgever een fruitmand in de vergaderzalen om je medewerkers aan te zetten tot gezonde tussendoortjes? Organiseer je jaarlijks één sportieve activiteit buiten de werkuren om de teamgeest te bevorderen? Dat is al een goed begin want elk initiatief dat de gezondheid van je medewerkers bevordert, is lovenswaardig. Maar het zou een illusie zijn te denken dat dergelijke losse flodders volstaan. Als werkgever of leidinggevende moet je vooral ook aandacht hebben voor je medewerkers, in gesprek gaan met hen en luisteren naar hun noden. Soms volstaan kleine aanpassingen om zowel het werk gedaan te krijgen als ervoor te zorgen dat je medewerkers niet (opnieuw) uitvallen. Een gezondheidsbeleid hoeft trouwens niet altijd veel te kosten. Het vraagt wel een engagement en de energie om te bepalen waar je als onderneming op wil focussen en om die (soms kleine) ingrepen te verankeren in je organisatie.  

 

 

Inspiratie nodig voor een duurzaam gezondheidsbeleid in je bedrijf?

Liantis inspireert
Door Jasmien Van Hulle
21 maart 2024

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.