Ontbijt overslaan, tussendoor een kop koffie met iets zoets, ’s middags een belegd broodje of een kant-en-klare lunch … Voor velen is dit patroon dagelijkse kost. Ondanks de toegenomen kennis over gezonde voeding, gaat de gezondheid van de gemiddelde werknemer erop achteruit. De keuze voor gezonde voeding is niet uitsluitend persoonlijk, ze gaat ook jou als werkgever aan. Meer aan dan je denkt, zelfs. Want wat je medewerkers eten, beïnvloedt ook hun productiviteit.
Voedsel heeft een forse impact op de manier waarop een lichaam functioneert en presteert. Je lichaam is als een auto en dan tank je maar beter geen verkeerde brandstof.
De juiste brandstof voor je lichaam
Voedzame opties zoals koolhydraten en eiwitten vind je in onder andere rijst, volkorenpasta, peulvruchten en aardappelen. Deze zogenaamde trage suikers zorgen voor een evenwichtige energiebalans. Je lichaam zet ze trager om in ‘optimale energie’, die geleidelijk vrijkomt. Werknemers zijn daardoor fitter, energieker en minder vermoeid. Fitte werknemers hebben minder werkongevallen, zijn minder vaak afwezig en hun ziekteduur is korter. Daarnaast functioneren ze beter op langere termijn. Dit alles samen verhoogt hun rendement.
Een alert en creatief brein
‘Een gezonde geest in een gezond lichaam’, zo luidt het gezegde. En dat is een waarheid als een koe. De impact van gezonde voeding werkt door op het brein. Een evenwichtige energiebalans zorgt voor alertheid en helderheid en die zijn de dag zelf al merkbaar. Dankzij een gezond eetpatroon verbeteren de concentratie, het probleemoplossend vermogen, de creativiteit en de productiviteit. En de gevolgen werken nog ruimer door: het bevordert een goede gemoedstoestand en vermindert de kans op stress en depressie. Gezonde voeding draagt bij tot blijere werknemers. In het kader van stressreductie en de preventie van burn-outs is dit handig om te weten.
Ongezonde voeding zorgt voor energiedip
Ook het omgekeerde is waar: ongezonde voeding heeft een nadelig effect op de productiviteit. Er is eten dat eerder vult en niet werkelijk voedt. Snelle suikers breken sneller af en zorgen voor schommelingen in de suikerspiegel, vetten belasten dan weer het verteringsstelsel. Beide zorgen voor de befaamde middagdip, waarbij concentratiestoornissen, vermoeidheid en prikkelbaarheid de kop kunnen opsteken.
Hetzelfde gebeurt wanneer iemand maaltijden overslaat. Dan komen er geen voedingsstoffen binnen en dus ook geen energie. Wanneer de glucose in het lichaam daalt, is het moeilijk om zich te concentreren. De aandacht dwaalt af en het werk lijkt maar niet te vorderen.
Koffie en suikers
Bij een energiedip wordt vaak naar koffie of suikers gegrepen. Koffie zorgt voor een instantboost en maakt het daarom de populairste drank op de werkvloer. Zoals bij alles is mate aangewezen: de algemeen aangenomen limiet ligt op 4 koppen per dag. Te veel cafeïne heeft een negatieve invloed op je lichaam en maakt je net minder productief. Ook zoete snacks zijn sterk ingeburgerd op kantoor. Denk aan traktaties voor een verjaardag of een bedanking. Suikers verhogen het dopaminegehalte in je bloed en maken je even gelukkig, maar zijn daardoor ook verslavend. Ze zijn niet zo onschuldig als je denkt. Ze beletten zenuwcellen om goed met elkaar te communiceren. Dat betekent dat je minder makkelijk instructies onthoudt, ideeën verwerkt en omgaat met emoties.
Productiever én gelukkiger
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) legde eerder al het verband tussen gezonde voeding en productiviteit. Vaak werken studies met zelfrapportage, waardoor de cijfers variëren. Recent Nederlands onderzoek spreekt van 20% winst. Ze plaatsten een groep werknemers die gezonde eetkeuzes kon maken tegenover een controlegroep. Bovenop de betere prestaties, voelden de deelnemers zich gezonder, energieker en gelukkiger. En laat geluk nu net een extra factor zijn die bijdraagt tot productiever werken. Onze hersenen werken nu eenmaal beter wanneer we ons lekker in ons vel voelen.
Aan jou de keuze
Wat je werknemers nuttigen, beïnvloedt hun productiviteit. Zowel op korte als op lange termijn kan dit positief of negatief uitpakken. Hoewel de kennis over gezonde voeding meestal aanwezig is, wordt die – vaak door tijdsgebrek of onregelmatige werktijden – niet altijd in de praktijk omgezet. Als werkgever kan je een rol spelen door een gezonde keuze op de werkvloer mogelijk te maken en die ook te stimuleren.