Share
Gezondheid

Later lezen?

Zeven tips voor gezonde werknemers en betere prestaties

Gezonde werknemers presteren beter, daar is de wetenschap het intussen roerend over eens. Ze zijn tevreden over hun job, hebben een positieve invloed op de werksfeer én zijn minder vaak afwezig. Resultaat: ze helpen de productiviteit van je bedrijf opkrikken. Zo’n modelwerknemers zijn heus geen utopie. Als werkgever kan je de juiste omgeving scheppen voor blije, gezonde werknemers die goed presteren. Zeven tips die meteen effect sorteren.

gezonde werknemers tips

 

1. Boost de betrokkenheid

Mensen die hun job interessant vinden, blijven langer gemotiveerd. Intrinsieke motivatie komt dan ook voort uit het plezier dat iemand put uit zijn of haar taak. Door in te spelen op de interesses en talenten van je werknemers, maximaliseer je hun prestaties. En nee, je hoeft heus geen klimmuur in de inkom te installeren, zoals Google deed. Het voornaamste is om werknemers te betrekken in het grotere verhaal. Geef ze inspraak in de koers die je organisatie vaart en werk eraan om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen.

 

2. Waardeer en erken je medewerkers (ook als het geen complimentendag is)

Een riant loon is een mooie manier om je werknemers te laten zien dat je hun inspanningen apprecieert. Maar er zijn ook andere — goedkopere — manieren. Als je medewerkers een compliment geeft voor hun prima werk, zullen ze nog beter werken. Onderschat het belang van zo’n schouderklopje niet.

Met een compliment laat je teamleden voelen dat je hun werk belangrijk vindt en hun inzet waardeert. Let wel, de manier waarop je zo’n compliment geeft, kan de impact vergroten. Stuur het eens niet via e-mail of wacht niet op een evaluatiegesprek, maar geef je compliment in persoon. Je zal zien, een persoonlijk kaartje of een kleine traktatie doet wonderen.

 

3. Zorg voor een gezonde werkomgeving

Een gezonde werkomgeving begint bij netheid en goede organisatie. Gepoetst tot in de kleinste hoekjes, maar ook voorzien van ergonomisch materiaal dat je werknemers de nodige ondersteuning biedt. Denk aan een goede bureaustoel voor kantoormedewerkers of het juiste werkmateriaal voor werknemers die constant op hun voeten staan. Lees bijvoorbeeld deze nuttige tips om lichaamsklachten te vermijden bij schoonmakers of hoe je een dynamisch kantoor inricht.

Een element dat niks kost, maar wel een wereld van verschil maakt, is frisse lucht. Zorg voor voldoende ventilatie en maak plaats voor wat groen op kantoor. Planten zuiveren de lucht en produceren zuurstof, goed voor de gezondheid en de productiviteit.

 

4. Promoot gezonde voeding

Een gezonde levensstijl begint bij gezonde voeding. Boterhammen met salami verbieden is allicht geen goed idee. Maar gezonde snacks en voeding voor je werknemers voorzien, is wel een haalbare kaart. Vet en zoet eten zorgen voor een energiedip na de middag. Vervang de automaat vol chips en chocoladerepen door een fruitmand en je vermijdt dat iedereen indommelt na de lunch.

Naast goed eten is voldoende water drinken ook belangrijk. Daarvoor kan je een waterkoeler of kraantje installeren op een plek die voor iedereen zichtbaar en toegankelijk is. Zo stimuleer je je werknemers om voor water te kiezen in plaats van cafeïne of een blikje fris. Ga je graag nog een stap verder? Waarom dan geen workshop rond gezond eten voor je team organiseren, geleid door een gespecialiseerde voedingsdeskundige?


5. Leer je werknemers slim omspringen met hun tijd

Werknemers die hun tijd goed plannen en efficiënt gebruiken, hebben minder last van stress en werken slimmer. Daar heb je als werkgever zeker baat bij.

Werknemers kunnen een beroep doen op tal van hulpmiddelen om hun tijd goed te beheren. Dé klassieker voor timemanagement is zonder twijfel Pomodoro. Daarbij werk je geconcentreerd in blokken van 25 minuten, gevolgd door een pauze. Een handige timer houdt de blokken voor je bij, wat helpt om niet afgeleid te worden door allerhande notificaties en kletsende collega’s. Bekijk deze 7 tips om productief te werken en of download de toolkit vol nuttige methoden om je efficiëntie te verhogen.

Daarnaast zijn er natuurlijk nog manieren om tijd goed te beheren. Help je werknemers om hun workload te beheren door een cultuur te kweken waarin ze makkelijk om hulp kunnen vragen. Maak daarnaast ook ruimte voor opleidingen rond timemanagement: een kleine investering die onmiddellijk rendeert.

 

6. Creëer goede relaties op de werkvloer

Het loont om te investeren in goede relaties tussen collega’s en bazen. In een leuke bedrijfssfeer is het nu eenmaal aangenamer werken. Een reuze-iglo bouwen met Lego is ongetwijfeld een leuke en nuttige teambuildingactiviteit. Maar je moet er wel je hele afdeling een dag voor stilleggen, wat tijd en centen kost. Gelukkig zijn er ook andere manieren om de sociale cohesie te stimuleren dan één keer per jaar op teambuilding gaan. Kleine acties, het jaar rond, hebben vaak een diepere impact. Organiseer bijvoorbeeld een gezellige drink op de eerste vrijdag van de maand, of vraag elke middag iedereen rond de tafel om te lunchen in een gezellige ruimte.

 

7. Zet je medewerkers aan tot bewegen

Dat sporten goed is voor lichaam en geest, wisten de Romeinen ook al. Zo’n 45% van de werknemers zegt dat sporten hen een beter humeur bezorgt en hen productiever maakt op het werk. Sporten zorgt ervoor dat werknemers zich goed in hun vel voelen, en dat is stimulerend voor hun productiviteit.

Mogelijkheden legio om daarop in te spelen. Spoor werknemers bijvoorbeeld aan om met de fiets naar het werk te komen, door hen te wijzen op de interessante fietsvergoeding. Wil je sport koppelen aan teamspirit, dan kan je een potje voetbal of een fikse wandeling organiseren tijdens de pauze. Als je nog ruimte over hebt, kan je die inschakelen voor een wekelijkse yogasessie. Of zet er enkele fitnesstoestellen ter beschikking.

Zo’n sportmoment op het werk hoeft trouwens echt niet lang te duren. High Intensity Interval Training, ofwel een korte work-out van acht minuten die even effectief is als een loopsessie van een halfuur. Ideaal om de gedachten kort te verzetten en de effecten van al dat neerzitten te counteren. Niets dat de teamspirit trouwens zo aanwakkert als samen even zweten en afzien.

 

Een gezond bedrijf met gezonde werknemers

Deze zeven manieren maken het werken aangenamer voor je personeel en zorgen er in één adem ook voor dat je bedrijf op volle snelheid draait. Het spreekt voor zich dat er nog manieren te verzinnen zijn. Zoals je merkt, hoeft ook daar geen al te groot prijskaartje aan vast te hangen. Luister vooral goed naar wat er leeft bij je werknemers: waar hebben ze nood aan, waar klagen ze over en waar dromen ze van? Door daarop in te spelen, bouw je aan een gezond bedrijf. Zo krijg je weer een streepje voor op de concurrentie én komt iedereen ’s ochtends met de glimlach naar het werk. Meegenomen, toch?

Meer aandacht voor gezondheid op je werkvloer?

Download de gratis whitepaper
Door Laurence Vanparys
21 oktober 2019

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.