Share
Gezondheid

Later lezen?

Genoeg bewegen tijdens thuiswerkdagen: enkele tips

Een van de grote voordelen van thuiswerk is natuurlijk dat je je niet hoeft te verplaatsen. Fijn, gedaan met aanschuiven in de files of ’s ochtends hollen om je trein of bus te halen! Dat voordeel kan echter heel snel een nadeel worden als je tijdens een thuiswerkdag niet voldoende beweegt. We geven je enkele tips om dat te vermijden.

bewegen tijdens thuiswerken

Waarom is beweging zo belangrijk?

Onze moderne levensstijl is erg sedentair. Dat houdt in dat we veel te veel tijd zittend spenderen. Ons lichaam is daar niet voor gemaakt. Zo is het slecht voor je rug, spieren en ledematen, én lijden je bloedcirculatie en je concentratievermogen eronder.

Sta er maar eens bij stil. We verplaatsen ons dikwijls met de auto of trein, zittend dus. Door de dag heen staan we vaak enkel recht om eens naar het toilet te gaan of om iets te eten of drinken. En wat doen velen onder ons na een lange werkdag? Juist ja, we ploffen ons neer in de zetel.

Het gevaar bestaat dat die gewoontes alleen nog maar verergeren wanneer je thuiswerkt, want je hoeft je niet te verplaatsen. Met onze tips beperk je dat risico tot een minimum!

 

Hoe zorg je ervoor dat je genoeg beweegt?

Eerst en vooral: beperk het aantal uren dat je zittend doorbrengt. Sta elk halfuur eens recht en stap wat rond. Tijdens thuiswerk is het aan te raden om vaak te veranderen van werkhouding, geregeld recht te staan, (buiten) rond te wandelen, de trap op en af te gaan, je glas water bij te vullen, de planten water te geven, .... Heb je een (hoge) tafel staan thuis? Verplaats je laptop dan en werk eens een kwartiertje al rechtstaand.

Tip: Ergonomie is ook tijdens thuiswerk erg belangrijk. Lees hier onze tips.

Naast het zitten doorbreken, is het ook belangrijk dat je regelmatig beweegt. Dat kan op verschillende manieren. Het is zeker niet de bedoeling dat je plots elke thuiswerkdag een marathon gaat lopen. De bewegingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven maakt een onderscheid tussen sedentair gedrag en licht intensief, matig intensief en hoog intensief bewegen. Idealiter wissel je daarin tijdens je dag af.

 

Tips voor lichte beweging: strek die benen

Intensieve sportoefeningen vallen dus zeker aan te raden in de strijd tegen een te sedentaire levensstijl, maar je hoeft het heus niet zo ver te zoeken. Het is namelijk nóg belangrijker om simpelweg te vermijden dat je de hele dag stilzit. Met deze eenvoudige tips kom je al een heel eind:

  • Krijg je telefoon? Grijp dat aan als een kans om tijdens het gesprek door je bureau of woonkamer te wandelen.
  • Wacht niet tot je spieren pijn doen van het vele zitten. Neem even de tijd om kort te stretchen.
  • Of wat dacht je van een korte wandeling tijdens je middagpauze?

 

Matig intensief bewegen: gooi het eens over een andere boeg

Wanneer je hartslag wat de hoogte in gaat, maar je nog altijd niet buiten adem bent, spreken we van matig intensief bewegen. Op het gemakje gaan fietsen of rustig in de tuin werken, dat soort activiteiten. Hoe kan je dat in je werkdag inpassen?

  • Ga je boodschappen doen? Probeer de fiets eens te nemen.
  • Heb je een overleg gepland via Skype of Teams? Ga naar buiten en overleg al wandelend via de telefoon.
  • Plan een kleine work-out tijdens je werkdag. Geen inspiratie? Neem dan zeker een kijkje op onze FIT-bewegingskaart.

Je merkt het, kleine aanpassingen van je gewoontes kunnen je al heel wat extra beweging opleveren.

 

Hoog intensief bewegen: hartslag omhoog

Hoewel het dus zeker ook belangrijk is om aan heel lichte en iets minder lichte beweging te doen, blijft het natuurlijk onontbeerlijk om af en toe goed te sporten. Je doet het best minimaal eenmaal per week een van de volgende activiteiten:

  • Joggen
  • Intensief tuinwerk (bv. haag snoeien, spitten)
  • Stevig doorfietsen

Zelfs met de beste bedoelingen om te gaan sporten, kan drukte echter al snel roet in het eten gooien. Sporten is namelijk vaak het eerste wat mensen schrappen wanneer ze een overvolle agenda hebben. Waak er dus over dat je je sportmomenten in plant en dat je je daaraan houdt. Het zal je op lange termijn enkel deugd doen, zowel mentaal als lichamelijk!

 

Samengevat: beweeg voldoende, maar zit vooral niet te lang stil

Voldoende bewegen is gewoonweg belangrijk, zeker wanneer je thuiswerkt. Je zal je beter voelen én je zal je beter kunnen concentreren. ‘Bewegen’ mag je bovendien heel ruim zien: zelfs kleine inspanningen kunnen een groot effect op je gezondheid hebben. Lang aan één stuk zitten, vermijd je best. Sta dus elk halfuur eens recht, al is het maar voor eventjes!

Wil je meer tips over beweging en gezondheid?

Lees er alles over in onze gratis whitepaper
Andy Hens
Door Andy Hens
30 november 2021

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.