Share
Gezondheid

Later lezen?

Slapeloosheid en slaaptekort: tips voor beter uitgeruste werknemers

Slaapgebrek bij werknemers kan leiden tot lagere productiviteit, creativiteit en tevredenheid. Dat iedereen uitgerust op het werk verschijnt, is dus zeker in het belang van je bedrijf. Maar wat kan jij als werkgever concreet ondernemen voor beter uitgerust personeel?

beter slapen

Net als andere gedragspatronen is het ook mogelijk om slaapgedrag te veranderen. Alleen gebeurt dat niet in een-twee-drie. Cruciaal is om eerst in te zetten op bewustzijn creëren en informatie delen. Veel mensen onderschatten immers het belang van slaap en schatten de negatieve effecten van slaaptekort verkeerd in. Dat kan je remediëren door een infosessie te organiseren: het ideale moment om werknemers te wijzen op de voordelen van een goede nachtrust en tips te delen die ze meteen thuis kunnen toepassen. Een preventiepartner zoals Liantis kan je hierbij ondersteunen.

 

Een goede slaaphygiëne

Idealiter calculeren je werknemers zelf voldoende slaaptijd in. Daar kunnen ze onder meer over waken door afleidingen zoals smartphones en tablets te mijden. Met deze tips help je hen op weg:

  1. Haal alle technologie weg uit de slaapkamer of zet ze op vliegtuigstand.
  2. Stop twee uur voor het slapengaan met het gebruik van smartphone-, tablet-, computer- en tv-schermen.
  3. Draai je wekker om, zodat je minder geconfronteerd wordt met hoe laat het is.
  4. Vermijd de snooze-knop: you snooze, you lose.
  5. Bouw een slaaproutine op: probeer elke dag op hetzelfde uur te gaan slapen en op te staan.

 

Een optimale werk-privébalans

Ook komt het erop aan om te voorkomen dat je werknemers hun werk mee naar huis nemen. Een goede balans tussen werk en privé bevordert immers het slaappatroon. Leg daarom heldere afspraken vast over wanneer er wel/niet gewerkt wordt, overleg duidelijk over het takenpakket en geef als leidinggevende zelf het goede voorbeeld.

Wordt er in shifts of ploegen gewerkt? Zorg dan voor voldoende afwisseling in het ploegensysteem en vraag werknemers niet om een vroege shift uit te voeren vlak na een late. Ook is het aan te raden dat dergelijke medewerkers minstens één dag – idealiter twee opeenvolgende dagen – vrij hebben per week, dit om een te groot slaaptekort te vermijden.

Verder heeft niet iedereen hetzelfde slaapschema: sommige mensen zijn productiever ’s ochtends, terwijl anderen hun energiepiek pas na de middag bereiken. Probeer waar mogelijk een flexibel werkschema met glijdende werkuren in te voeren, zodat iedereen zijn dag optimaal kan indelen rond zijn of haar piekmoment.

 

Slapen op het werk?

Een aantal bedrijven moedigen hun werknemers bovendien aan om een dutje te doen op het werk. Toonaangevende spelers zoals Google en Huffington Post voorzien zelfs slaapkamers voor een snelle powernap op de werkvloer. Een dutje van 20-30 minuten verhoogt dan ook de alertheid, het humeur en de prestaties. Langer dutten wordt wel afgeraden.

Wil je middagdutten introduceren, maak dan duidelijke afspraken en organiseer eventueel een schema waarbij collega’s afwisselend inspringen voor elkaar. Zo kan iedereen op beide oren dutten.

 

Waardering voor goed uitgeruste werknemers

Tot slot nog dit: een slaapvriendelijk beleid opzetten, is alleen geloofwaardig als je je werknemers effectief toont dat een goede nachtrust wordt aangemoedigd. Weersta de drang om werknemers te verheerlijken die de klok rond werken. Creëer een cultuur van waardering voor slim werken, niet voor overwerken: focussen op output in plaats van op het aantal gewerkte uren kan hierbij helpen.

 

Verhoog je productiviteit door een betere slaapkwaliteit

Uitgeruste werknemers zijn tevreden, creatieve en productieve werknemers. Verzeker dus dat je werknemers niet overwerkt raken en raadt hen aan om ‘s avonds niet meer te werken of nog mails te checken. Voorzie nuttige trainingen, een sta hen toe om een power nap op het werk te nemen. Door je werknemers voldoende te informeren, tips te geven en te zorgen dat ze hun slaap thuis niet laten, haal jij het beste uit je werknemers.

In het kort? Een betere productiviteit op het werk begint met een kwalitatieve slaap voor je werknemers.

Een productief bedrijf begint bij uitgeruste werknemers

Lees er alles over in onze gratis whitepaper
Door Laurence Vanparys
27 mei 2019

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.