In de horecasector gebeuren er vaak kleine ongevallen of verwondingen. Gezien het grote aantal restaurants en cafés in België gaat het om veel werknemers die zich kwetsen op het werk. Preventie en veiligheid zijn dus onontbeerlijk in de horecasector. Verbeter de veiligheid van je werknemers aan de hand van enkele nuttige tips.
Wat zijn de meest voorkomende ongelukken in de horeca?
Wist je dat er in de horeca gemiddeld vijf ongevallen per dag gebeuren? Dit zijn de meest voorkomende:
- Snij- en brandwonden: het materiaal dat gebruikt wordt, vergroot de kans op snij- en brandwonden.
- Vallen en uitglijden: mensen in de horeca staan constant recht en lopen veel rond. Dit zorgt dat er een hoger risico is voor verwondingen door vallen of uitglijden.
Gebeurt er iets? Dan kan een goede EHBO-kennis hét verschil maken. Door een snelle en goede reactietijd help je een gekwetste collega in nood.
4 ingrediënten om ongevallen te voorkomen
De meeste ongevallen kunnen voorkomen worden. Hoe? Door een goede planning en het identificeren van mogelijke gevaren door jou en je werknemers.
Ingrediënt 1: creëer bewustzijn bij je werknemers
Regelmatige gezondheids- en veiligheidstrainingen voor werknemers is een van de beste manieren om arbeidsongevallen te voorkomen. Door frequente opleidingen leer je werknemers om gevaren te herkennen en toon je het belang van veiligheid aan.
Betrek dus zeker je werknemers en stel ook af en toe vragen over veiligheid. Zo zorg je voor open communicatie en weet je welke belemmeringen medewerkers ervaren.
Werkt je bedrijf met machines? Organiseer dan regelmatig een training rond het veilig omgaan met apparaten die ongelukken kunnen veroorzaken. Een gewaarschuwd man is er 2 waard, toch?
Ingrediënt 2: verbeter de werkomstandigheden
Het kan een tijdje duren vooraleer alle gevaren volledig verleden tijd zijn. In tussentijd is het belangrijk om de werkomstandigheden te optimaliseren zodat je werknemers zo veilig mogelijk werken.
In de chaos van een horecazaak wordt al snel iets gemorst. Laat gemorste producten onmiddellijk opruimen en wijs medewerkers op het belang van een schone, opgeruimde werkomgeving.
Gleden er al een paar mensen uit op dezelfde plek? Pak het probleem dan meteen aan en voorzie gevaarlijke vloeren dan van een antislip-laag, coating of gebruik anti-slipmatten.
Ingrediënt 3: beperk risico’s met het juiste materiaal
In elk bedrijf is een EHBO-kistje aanwezig met het nodige materiaal in geval van een ongeval. Maar natuurlijk is het altijd beter om een noodsituatie te voorkomen. Dankzij beschermende kledij zoals handschoenen en veilig schoeisel ben je ongelukken een stapje voor.
In de keuken is een verhoogd risico op snijwonden door het gebruik van messen, snijdende machines en glasbreuk in het restaurant of de bar. Koop kwaliteitsvolle messen en hou ze scherp. Leer medewerkers, stagiaires en uitzendkrachten ook de juiste snijtechnieken om het risico op snijwonden te verlagen.
Gebroken glas is vaak een onverwachte boosdoener. Scherven brengen misschien geluk, maar zorgen toch vaak voor een ongeluk. Gebruik speciale afvalbakken voor gebroken glas en laat de bak regelmatig legen.
Ingrediënt 4: optimaliseer de werkmethodes
Bij warme en hete bereidingen in keukens zijn brandwonden vaak dagelijkse kost. Word zelf niet het slachtoffer en ga na hoe je het minste gevaar loopt. Enkele tips voor een veilige werkmethode:
- Ververs of vergiet nooit hete olie of vet en laat het altijd afkoelen tot een veilige temperatuur.
- Pas bij ovens en stomers op voor warme stoom bij het openen.
- Wees voorzichtig bij het overgieten of verplaatsen van hete vloeistoffen zoals soepen, sausen of water. Zorg voor een praktisch, maar ook veilig werkproces.
- Naast hitte kunnen ook bijtende producten (zoals ovenreiniger, ontkalker of ontstopper) leiden tot chemische brandwonden. Gebruik dus altijd handschoenen. Komt er toch wat product op je huid? Spoel het dan onmiddellijk af.
Voorbereid op eventueel gevaar?
Als je in de horeca werkt, zijn veiligheid en preventie onontbeerlijk. Maar ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan je ongevallen nooit volledig uitsluiten. Daarom is een goede EHBO-kennis altijd relevant.
Hoe zit het met jouw kennis van EHBO? Test het via onze EHBO-quiz en ontdek of jij weet wat te doen tijdens een ongeval.