Share
Gezondheid

Later lezen?

5 tips voor gezonde medewerkers

Voorkomen is beter dan genezen. Zeker wanneer de griep in het land is. Met enkele simpele voorzorgsmaatregelen help je je medewerkers om gezond te blijven!

Gezonde medewerkers

1. De kantooromgeving regelmatig ontsmetten

Deurklinken, toetsenborden, knoppen op de printer … Het zijn niet alleen broeihaarden van bacteriën, maar ook virussen die onder andere verkoudheden en griep veroorzaken. Laat alle apparatuur en kantoormeubilair dus regelmatig reinigen en ontsmetten – zeker in de winter – en voorzie ontsmettende doekjes op plaatsen waar collega’s vaak samenkomen. Moedig medewerkers ook aan om hun toetsenbord en pc-muis op tijd en stond te ontsmetten, of organiseer zo’n schoonmaakactie voor het hele kantoor.

 

2. Een gezonde levensstijl promoten

Goed slapen, voldoende bewegen, stressniveaus beheersen … Het zijn stuk voor stuk bouwstenen om je algemene gezondheid en conditie op pijl te houden en om je lichaam te weren tegen griep en verkoudheden. Een gezonde mentale en fysieke gezondheid is immers een boost voor het immuunsysteem. Die boodschap op de werkvloer verspreiden, is dan ook een belangrijke manier om je medewerkers te sensibiliseren.

Een gezonde levensstijl op het werk promoten doe je zo.

 

3. Griepvaccinaties aanmoedigen

Het influenza-vaccin is de meest doeltreffende manier om het risico op griep drastisch te verlagen. Elk jaar stellen experts een vaccin samen met de verwachte griepstammen. En zelfs al is de inenting nooit voor de volle 100% sluitend, het blijft een belangrijke extra buffer. Veel werkgevers bieden daarom gratis vaccinaties aan hun personeel aan.

 

4. Op besmettingsrisico’s wijzen

Als werkgever zorg je voor schone werkplaatsen, maar een deel van de verantwoordelijkheid ligt uiteraard ook bij je medewerkers. Informeer je personeelsleden daarom over:

  • Handhygiëne: regelmatig en grondig de handen wassen – met name voor en na het eten en na elk toiletbezoek – kan het risico op besmetting stevig inperken.
  • Hoest- en nieshygiëne: in plaats van in je hand, hoest of nies je beter tegen de binnenkant van je elleboog of je schouder. Nog beter is om een papieren zakdoek voor je mond en neus te houden. Zo minimaliseer je de verspreiding van ziektekiemen. Wist je dat een nies zich met een snelheid tot 150 km/u kan verplaatsen? Goed afdekken is dus de boodschap. In je handen als het niet anders kan, maar was ze dan zo snel mogelijk.
  • Ziekteverspreiding: via posters en andere vormen van interne communicatie kan je medewerkers sensibiliseren over hoe virussen zich verspreiden en waarom het bijvoorbeeld zaak is om zo min mogelijk de eigen ogen, neus of mond aan te raken.

 

Tip: was de handen 30 seconden lang met zeep en warm water, zeker ook onder de nagels. Download de gratis poster voor handhygiëne en hang hem op als reminder voor je personeel.

 

5. Zieke medewerkers stimuleren om thuis te blijven

Veel collega’s die verkouden zijn, gaan uit plichtsbesef toch werken. Geen goed idee, want een verkoudheid is 3 tot 5 dagen besmettelijk en griep tot wel 7 dagen. Een zieke medewerker blijft dus het best lang genoeg thuis om geen andere collega’s aan te steken. Moedig je medewerkers daarom actief aan om bij ziekte niet naar het werk te komen.

Sensibiliseer je medewerkers over de verspreiding van ziektekiemen op het werk

Ga van start met deze gratis poster
Door Jasmien Van Hulle
08 maart 2024

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.