Bepaalde sectoren, zoals de horeca, moesten tijdens de coronacrisis gedwongen sluiten, waardoor de regering de consumptiecheques introduceerde. In 2023 werden ze opnieuw van onder het stof gehaald onder de noemer ‘koopkrachtpremie’. Expert Gerben Vermeulen vertelt je in welke gevallen je een koopkrachtpremie moet uitreiken aan je medewerkers en hoeveel die dan bedraagt.
Waarom een koopkrachtpremie?
Tijdens de coronacrisis diende de koopkrachtpremie, toen ‘consumptiecheque’, als steunmaatregel met een dubbel doel: extra koopkracht schenken aan werknemers én de zwaarst getroffen sectoren steunen.
2022 was eveneens een uitdagend jaar. De kosten voor levensonderhoud stegen aanzienlijk. Daarom voerde de federale overheid de consumptiecheques opnieuw in onder de noemer ‘koopkrachtpremie’, maar ook in de vorm van consumptiecheques.
De loonnorm voor 2023 en 2024 ligt op 0%. Dat betekent dat de lonen niet mogen stijgen, tenzij het gaat over indexaties en baremieke verhogingen. Toch zijn er heel wat ondernemingen die in 2022 winst maakten. Die ondernemingen kunnen én willen vaak extra loon aan medewerkers toekennen, maar de loonnorm van 0% verhinderde dat.
Om hieraan tegemoet te komen, bereikte de regering in november 2022 een akkoord over het toekennen van een koopkrachtpremie. Dankzij deze maatregel kunnen bedrijven die goede resultaten behaalden een premie toekennen.
Wat is de koopkrachtpremie?
Een koopkrachtpremie geeft je medewerkers een financieel duwtje in de rug en wordt meestal in elektronische vorm toegekend. Omdat de koopkrachtpremie consumptiecheques zijn, kan dit enkel besteed worden:
- als betaalmiddel van een maaltijd of voor de aankoop van verbruiksklare voeding,
- voor de aankoop van producten en diensten met een ecologisch karakter (het zal gaan om dezelfde producten en diensten die je met ecocheques kan betalen).
Je kan de koopkrachtpremie toekennen via een erkende uitgiftemaatschappij, zoals Monizze.
Daarnaast is de premie voordelig: je werknemer wordt er niet op belast en voor jou is het fiscaal aftrekbaar. Als werkgever betaal je enkel een solidariteitsbijdrage van 16,5%.
Wie kan een koopkrachtpremie toekennen?
Ondernemingen die in het jaar 2022 ‘(uitzonderlijk) hoge winsten’ behaalden, kunnen een koopkrachtpremie toekennen:
- Bij hoge winst kan de medewerker consumptiecheques met een waarde van maximaal 500 euro krijgen.
- Bij uitzonderlijke hoge winst kan de medewerker consumptiecheques met een waarde van maximaal 750 euro krijgen.
Als de toekenning van de premie in een sectorale cao vastgelegd wordt, moet deze cao twee definities bevatten: een definitie van hoge winst en van uitzonderlijk hoge winst.
Wanneer de koopkrachtpremie via een ondernemings-cao wordt toegekend, dan moet je als werkgever verantwoorden dat er tijdens de crisis in 2022 goede resultaten behaald werden.
Wanneer er geen vakbondsafvaardiging in de onderneming aanwezig is of wanneer het gaat om een personeelscategorie waarvoor er gewoonlijk geen ondernemingscao’s gesloten worden, kan de toekenning ook door middel van een individuele overeenkomst.
Wanneer wordt de koopkrachtpremie uitgereikt?
De koopkrachtpremie moet ten laatste op 31 maart 2024 uitgereikt worden.