Share
Werving en selectie

Later lezen?

Welke vragen stel je tijdens een jobinterview?

De kans is groot dat je al een sollicitatiegesprek doorstond. Maar wat als je nu aan de andere kant van de tafel zit? In de korte tijd die je hebt tijdens deze selectiefase, stel je maar beter meteen de juiste vragen om zeker te zijn van een goede aanwerving. Ontdek enkele basistips én sollicitatievragen om je zoektocht naar een nieuwe medewerker vlekkeloos te laten verlopen.

sollicitatiegesprek- vragen

 Tips voor het opstellen van je interviewvragen

Via een selectiegesprek bepaal je of iemand de juiste kandidaat is voor je bedrijf. Of je nu een ervaren interviewer bent of niet, hier alvast enkele basistips voor een nuttig gesprek:

  • Maak je huiswerk. Bestudeer het ingezonden cv én de motivatiebrief. Zoek ook wat extra achtergrondinformatie via Google en socialemediakanalen zoals LinkedIn. Zo weet je al welk vlees je in de kuip hebt.
  • Stel open vragen en vermijd ja/nee vragen. “Hoe reageerde je in die situatie?” versus “Pakte je die situatie goed aan?”, bijvoorbeeld.
  • Bouw je vragen goed op. Begin met een simpele vraag en stel pas op het einde moeilijkere en diepgaande vragen. Zo kan de kandidaat zich aan de situatie aanpassen.
  • Praat niet te veel. Je kent jezelf en wat jij zoekt, dus geef de kandidaat de kans om zelf zo veel mogelijk te vertellen.

 

10 sollicitatievragen om de beste kandidaat te kiezen

Na de voorbereiding is het eindelijk tijd voor het gesprek. Stel je de juiste vragen, dan heb je snel de nodige informatie. Bij verkeerde vragen krijg je misschien niet de info waar je op hoopte. Hieronder vind je ze alle tien, met bijbehorende uitleg.

  • Vertel iets over jezelf.
  • Noem drie positieve en drie negatieve eigenschappen van jezelf.
  • Wat spreekt je (minder) aan in de job?
  • Wat spreekt jou (minder) aan in het bedrijf?
  • Waarom ben je op zoek naar een nieuwe job?
  • Waarom ben je een goede aanwinst?
  • Wat zijn jouw verwachtingen voor de toekomst?
  • Vertel over een professionele situatie waar het mis ging en wat je deed en leerde?
  • Wat zijn jouw loonverwachtingen?
  • Welke vragen heb je zelf nog?

 

Start eenvoudig

 

1. Vertel iets over jezelf.

De perfecte vraag om mee te starten: algemeen en open. Toch beantwoorden heel wat sollicitanten deze vraag vaak verkeerd. Je verwacht niet het volledige levensverhaal van je kandidaat te horen, maar bent vooral geïnteresseerd in hun professionele interesses. Stuur je kandidaat daarom gerust bij door bijvragen te stellen.

 

2. Noem drie positieve en drie negatieve eigenschappen van jezelf.

Een klassieker waar elke sollicitant wel op voorbereid is, of toch zou moeten zijn. Deze vraag geeft je inzicht of zijn/haar kwaliteiten passen binnen de functievereisten. Vraag bij de werkpunten ook door hoe ze in het verleden die punten al hebben aangepakt of hoe ze daar in de toekomst aan willen werken.

 

3. Wat spreekt je (minder) aan in de job?

Met deze vraag pols je of de sollicitant de vacature volledig begrijpt én of hij zijn huiswerk heeft gedaan. Het is ook een gepast moment om nog wat extra informatie over de functie te geven en voor de kandidaat om zelf bijkomende vragen te stellen. Een goed sollicitatiegesprek is namelijk altijd een tweerichtingsgesprek.

 

4. Wat spreekt jou (minder) aan in het bedrijf?

Een gemotiveerde kandidaat heeft niet enkel de vacature bekeken, maar deed ook onderzoek naar het bedrijf. Een marketingjob bij een technologiebedrijf ziet er helemaal anders uit dan bij een papierfabrikant. Toets dus af of hij weet wat je bedrijf doet en of dit aansluit bij zijn interesses. Hier merk je of de sollicitant past binnen jullie bedrijfscultuur.

 

Vraag goed door

 

5. Waarom ben je op zoek naar een nieuwe job?

Het antwoord op deze vraag geeft inzicht in mogelijke intenties voor de toekomst. Je kan bijkomende vragen stellen:

  • Wat mist hij in zijn huidige job of waarom zit hij momenteel zonder werk?
  • Waar is hij naar op zoek?
  • Welke ambities heeft hij?

 

6. Waarom ben je een goede aanwinst?

Hieruit kan je leren waarom de kandidaat precies een meerwaarde zou zijn voor jouw bedrijf. Je merkt meteen ook hoe de kandidaat zichzelf kan verkopen. Om deze vraag goed te beantwoorden moet de sollicitant een correct beeld hebben van zichzelf, maar ook van de functie, het bedrijf en de verwachtingen.

 

7. Wat zijn jouw verwachtingen voor de toekomst?

Hiermee ga je na of de persoonlijke ambities van de kandidaat en in lijn liggen met de toekomstplannen van de organisatie. Wil hij graag doorgroeimogelijkheden of verkiest hij eerder stabiliteit?

 

8. Vertel eens over een professionele situatie waar het mis ging en wat je deed en leerde?

De kans is groot dat je kandidaat wat tijd nodig heeft om deze vraag te beantwoorden. Want niemand deelt graag mislukkingen, al zeker niet in een sollicitatiegesprek. Het antwoord zegt je wel veel over je kandidaat, namelijk hoe eerlijk, open en oplossingsgericht hij is.

Tip: gaat het om iemand die recht van de schoolbanken komt? Vraag dan over een ervaring tijdens een stage, opdracht of studentenjob.

 

Tijd om af te ronden

 

9. Wat zijn jouw loonverwachtingen?

Mensen vinden het dikwijls moeilijk om over verloning te spreken. Toch is het een essentieel onderdeel van zowel de job als het sollicitatiegesprek. Pols naar een gewenst brutoloon en andere extra legale voordelen zodat je kan nagaan of dit binnen de mogelijkheden valt.

 

10. Welke vragen heb je zelf nog?

Laat op het einde van het gesprek zeker voldoende ruimte om de kandidaat zelf vragen te laten stellen. Bijkomende vragen helpen alleen maar om de verwachtingen bij beide partijen beter op elkaar af te stemmen. Iemand die oprecht geïnteresseerd is in de functie zal vast enkele vragen hebben voorbereid.

 

Klaar om te starten met personeel?

Starten met personeel is een belangrijke stap als ondernemer. Zodra je beslist hebt dat het tijd is voor een eerste medewerker, kan je de volgende stappen zetten.

Leer alles wat je moet weten over starten met personeel

Ontdek alles over personeel aanwerven
Door Hannelore Jonckheere
28 maart 2019

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.