Share
Personeelsbeleid

Later lezen?

Wat kost een flexi-jobber voor de werkgever?

De flexi-job wordt terecht als een win-win voorgesteld: jouw flexi-jobwerknemer kan op een voordelige manier bijklussen naast zijn of haar hoofdbaan, terwijl jij als werkgever snel extra werkkrachten kan inzetten op piekmomenten of om leemtes in de personeelsbezetting op te vangen. Maar de hamvraag blijft: wat kost een flexi-job jou als werkgever? Om een antwoord te bieden op die vraag, moeten we even terug naar 1 januari 2024 want op die datum zijn heel wat wijzigingen in het flexi-systeem ingevoerd. Ook en vooral op het vlak van de loonkosten.

work life balance

Verhoogde RSZ

De meest opvallende wijziging is de verhoging van de RSZ-bijdrage van 25 naar 28%. Het flexi-loon zelf varieert van sector tot sector maar sinds 1 januari 2024 geldt dat de flexi-jobber minstens het minimale sectorloon moet krijgen. De enige uitzondering hierop is de horeca. Daar blijft de situatie onveranderd en is er dus een minimumuurloon van 12,29 euro (sinds 01/05/2024) van toepassing. 

 

Recht op vakantiegeld 

Bovenop het flexi-loon heeft je flexi-jobwerknemer recht op alle andere voordelen of vergoedingen die in jouw specifieke sector gelden, zoals een woon-werkvergoeding, een weekendvergoeding, een kledijvergoeding … 

In het flexi-loon zit bovendien vakantiegeld van 7,67% vervat (flexi-vakantiegeld). Dat wordt samen met het loon uitbetaald.  

 


Wat met bedrijfsvoorheffing?

Als werkgever hoef je geen bedrijfsvoorheffing te betalen: in het flexi-jobstatuut is het brutoloon gelijk aan het nettoloon dat een flexi-werknemer ontvangt. Op 1 januari werd echter een limiet ingevoerd van 12.000 euro per jaar. Dat is het maximumbedrag dat een werknemer mag  bijverdienen met zijn of haar flexi-job. Wordt die limiet overschreden, dan moet je als werknemer wel bedrijfsvoorheffing betalen en verdwijnt dus eigenlijk het fiscale voordeel van het flexi-statuut. 


Minimum- én maximumloon

We zagen hierboven al dat er sinds 1 januari een minimumloon werd ingevoerd. Maar in het flexi-systeem geldt sinds diezelfde datum ook een maximumloon. Dat is gelijk aan 150% van het minimale sectorale loon. Die limiet moet je als werkgever zeker in de gaten houden want als je erover gaat, is het volledige loon onderworpen aan RSZ en bedrijfsvoorheffing en dus niet enkel het deel boven die 150%. En dat maakt toch algauw een wereld van verschil. 

 

Benieuwd naar hoe Liantis je kan helpen bij het snel en eenvoudig inschakelen van extra werkkrachten?

Ontdek de mogelijkheden
Door Annelien Decan
23 mei 2024

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.