Share
Preventie

Later lezen?

Wat is het verschil tussen een arbeidsarts en een controlearts?

Arbeidsgezondheidszorg is complexe materie waarin diverse actoren een rol spelen. Over twee van die functies bestaat nogal wat verwarring: de arbeidsarts en de controlearts. Wat zijn hun taken? Wanneer mag of moet je ze inschakelen? En moeten het twee verschillende artsen zijn? Manager medisch toezicht Bieke Claesen schept duidelijkheid. 

voldoende slapen personeel

Wat doet de arbeidsarts? 

Zodra je werknemers in dienst neemt, ben je als werkgever verplicht een arbeidsarts aan te stellen. Die wordt ook wel eens de preventieadviseur-arbeidsarts genoemd. Een benaming die meteen duidelijk maakt waar de focus ligt: preventie. Naast zijn of haar andere taken, bekijkt de arbeidsarts samen met de werknemer welke maatregelen ervoor kunnen zorgen dat hij of zij niet ziek wordt. 
 
Is een medewerker toch ziek geweest, dan is het de arbeidsarts die zal nagaan hoe die persoon opnieuw geïntegreerd kan worden in het team. Samen overleggen ze ook welke aanpassingen nodig zijn om de werkhervatting mogelijk te maken. 
 
Samenvattend kunnen we zeggen dat de arbeidsarts gespecialiseerd is in de relatie tussen gezondheid en werk.  

Wat is het verschil met de controlearts? 

De controlearts gaat na of je medewerker effectief arbeidsongeschikt is. Wanneer een werknemer (langdurig) afwezig is wegens ziekte, kan je als werkgever een controlearts inschakelen om te beoordelen of het verzuim gerechtvaardigd is op basis van de medische informatie en de toestand van de werknemer. In tegenstelling tot de arbeidsarts, die vaak deel uitmaakt van een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, is de controlearts niet betrokken bij de preventieve aspecten van de gezondheid op het werk.  
Let wel, als werkgever mag je niet zomaar een controlearts op pad sturen. Je leest hier wanneer je een medische controle kan laten uitvoeren. 

 

Waarom is dat verschil zo belangrijk? 

Het onderscheid tussen beide rollen is essentieel voor een effectief beheer van gezondheid en welzijn op het werk. Voor werkgevers en werknemers is het belangrijk te weten dat arbeidsartsen hun bondgenoten zijn. Een arbeidsarts is geen controleur, maar een ondersteunende professional die gericht is op welzijn en preventie.  

 

Op zoek naar een solide partner in preventie en welzijn?

Contacteer ons
Door Jasmien Van Hulle
14 maart 2024

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.