Wanneer een van je medewerkers langdurig uitvalt, dan heeft dat natuurlijk ook een impact op je onderneming. Het is dan ook in ieders belang om deze medewerker op een zo comfortabel mogelijke manier het werk te laten hervatten. Liesl Van Daele, experte psychosociale aspecten bij Liantis, geeft meer info over hoe je zo’n re-integratieplan kan aanpakken.
Wat is een burn-out?
Een burn-out is een negatieve, aanhoudende gemoedstoestand die verband houdt met het werk. Mensen met een burn-out hebben het gevoel van opgebrand te zijn en kunnen geen energie of motivatie meer vinden voor het werk. Het is het gevolg van langdurig aanhoudende (werk)stress, waar te weinig ontspanning tegenover staat.
Wanneer je medewerker na een langdurige afwezigheid terug aan de slag wil gaan, is het belangrijk dat dit op een zo comfortabel mogelijke manier gebeurt. Experte Liesl: “Re-integratie na een burn-out heeft een andere aanpak nodig dan wanneer iemand kort uitvalt door bijvoorbeeld een griep.”
Re-integratie na burn-out: hoe pak je dat aan?
We onderscheiden drie fases bij de aanvraag voor een re-integratietraject van langdurig afwezige medewerkers.
- De opstart van het re-integratietraject
De arbeidsarts start het re-integratietraject op verzoek van de medewerker of zijn/haar behandelend arts of van de werkgever. - De re-integratiebeoordeling door de arts
De arbeidsarts onderzoekt in deze fase of de medewerker het overeenkomen werk opnieuw zal kunnen uitoefenen of niet, of bepaalt de voorwaarden en modaliteiten voor aangepast of ander werk. - De opmaak van het re-integratieplan door de werkgever
De werkgever maakt in overleg met de medewerker en de arbeidsarts een re-integratieplan op, gebaseerd op de re-integratiebeoordeling van de arbeidsarts.
“Om de terugkeer van de langdurig zieke medewerker succesvol te laten verlopen, onderscheiden we ook drie fases”, vult Liesl aan.
- Herstel de verbinding met je medewerker. Dat is cruciaal na een periode van weinig contact. Deel allebei jullie ervaringen tijdens de periode van afwezigheid.
- Stel een concreet plan op van hoe je een herhaling van uitval kan voorkomen. Voer een open gesprek over de oorzaken van de uitval en de stappen die je allebei kan ondernemen om een gezonde werkomgeving te creëren.
- Bij de daadwerkelijke terugkeer naar de werkvloer is het essentieel om praktische afspraken te maken zodat dit zo vlot en comfortabel mogelijk verloopt. Laat je ondersteunen door andere professionals zoals bijvoorbeeld de arbeidsarts of een hr-medewerker.
Hoelang duurt zo'n traject?
Een re-integratietraject is een gezamenlijke zoektocht naar haalbare manieren om als arbeidsongeschikte medewerker terug in de onderneming te integreren. Hoelang dat duurt hangt af van de omstandigheden en het gaat steeds om een individuele aanpak. Voorzie tussentijds voldoende momenten om het re-integratietraject te evalueren.
Bekijk nu de video