Share
Op pensioen gaan

Later lezen?

Wat is een aanvullend pensioen voor werknemers?

Met een aanvullend pensioen zorg je er mee voor dat je werknemers na hun loopbaan een extra appeltje voor de dorst hebben, maar ook dat je als werkgever voldoende gewapend bent in de war for talent. Maar hoe zit dat aanvullend pensioen precies in elkaar? We gingen te rade bij Liantis-expert Henk Sanders.   
burn-out

Vier pensioenpijlers

Ons pensioenstelsel bestaat uit vier pijlers. De overheid zorgt voor de eerste pijler, het wettelijk pensioen. “Dat wettelijk pensioen ligt een stuk lager dan je loon, vandaar de noodzaak voor werknemers en zelfstandigen om zelf aan pensioenopbouw te doen tijdens hun carrière”, zo stelt Henk Sanders, product expert bij Liantis.

En dat brengt ons meteen bij de tweede pijler: het aanvullend pensioen dat je beroepsgebonden opbouwt.

Pensioensparen hoort bij de derde pijler, en niet-fiscaal sparen ten slotte bij de vierde pijler. De tweede en derde pijler worden fiscaal aangemoedigd door de overheid, de vierde pijler niet.  

 

Hoe ziet de tweede pijler eruit?

Een kenmerk van het aanvullend pensioen is dat het altijd om collectieve toezeggingen gaat. Henk Sanders legt uit: “Als werkgever kan je geen aanvullend pensioen aanbieden aan één werknemer, dat kan alleen voor alle werknemers of voor alle werknemers binnen een welbepaalde categorie. Je kan een groepsverzekering aanbieden aan alle werknemers van de commerciële buitendienst, of aan alle kaderleden, maar anders mag je als werkgever geen onderscheid maken tussen individuele werknemers of tussen arbeiders en bedienden”.  

 

Individuele pensioentoezegging

Wil je naast een groepsverzekering iets extra doen voor individuele werknemers, dan is er de individuele pensioentoezegging voor loontrekkenden. Daar zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden. Zo moeten al je medewerkers al aangesloten zijn in een groepsverzekering, en mag je een individuele pensioentoezegging alleen occasioneel aanbieden, voor niet meer dan 1 op de 10 medewerkers.  

Groepsverzekering als troef in de war for talent

Terwijl het vroeger eerder iets voor grote ondernemingen was, zien we nu in de praktijk dat heel wat kmo-werkgevers ervoor kiezen om hun medewerkers een groepsverzekering aan te bieden”, vertelt Henk Sanders. Variabele verloning kan dan ook niet meer ontbreken in het loonpakket van een werknemer en is zo een belangrijke troef in de war for talent 

 

Vraag een voorstel op maat aan

Als werkgever neem je zelf het initiatief om een groepsverzekering aan te bieden. Je kan daarvoor gelukkig rekenen op het advies van een verzekeringstussenpersoon zoals Liantis. Neem gerust contact op voor meer informatie of een voorstel op maat.  

Ontdek meer tips via Kraakhelder

Beluister de podcast
Door Jasmien Van Hulle
09 januari 2024

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.