Share
Werkgever

Later lezen?

Vakantiegeld in de bouw

Hoe zit het precies met de regelgeving rond vakantiegeld in de bouwsector? Waar hou je als werkgever het best rekening mee en heeft het bouwverlof een impact? Lees hier alles wat je moet weten over vakantiegeld in de bouw.

Vakantiegeld in de bouw

Vakantiegeld voor jouw bouwarbeider: enkel en dubbel vakantiegeld samen

Vakantiegeld is de doorbetaling van het loon tijdens vakantiedagen. Het vakantiegeld bestaat uit een enkel en een dubbel deel. Bedienden ontvangen ‘enkel vakantiegeld’ voor de dagen dat ze met vakantie zijn, en krijgen ook nog een toeslag om zogezegde extra kosten te dekken, namelijk ‘dubbel vakantiegeld’.

Bij arbeiders, en dus ook jouw bouwarbeiders, is de regeling een beetje anders. Hun loon wordt niet doorbetaald tijdens hun vakantiedagen. Zij ontvangen hun enkel en dubbel vakantiegeld samen. Het volledige bedrag wordt elk jaar tussen 2 mei en 30 juni rechtstreeks op hun rekening gestort.

Hoe wordt het vakantiegeld in de bouw berekend?

Het vakantiegeld dat jouw werknemer in de bouw krijgt, wordt bepaald op basis van z’n prestaties en het ontvangen loon van het jaar ervoor. Dat geld wordt niet rechtstreeks uitbetaald door de werkgever, maar via de vakantiekas.

Werkgevers in de bouw betalen 108% RSZ op het loon van hun werknemers. De Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie (RJV) stort die 8% door naar de vakantiekas. De vakantiekas gebruikt het gestorte geld dan voor de uitbetaling van het vakantiegeld aan arbeiders.

Het bedrag dat op hun rekening terechtkomt, komt overeen met tweemaal vier weken loon (enkel en dubbel vakantiegeld).

Heeft bouwverlof een impact op het vakantiegeld?

Het bouwverlof is een collectief verlof voor bouwbedrijven. Het vastleggen van bouwverlof is geen verplichting, maar heel wat bouwbedrijven volgen toch de aanbevelingen van de regionale syndicale partners.

Het bouwverlof heeft geen enkele invloed op de uitbetaling van het vakantiegeld. Je bouwarbeiders ontvangen sowieso de uitbetaling van hun twintig wettelijke dagen. Dit ongeacht wanneer en hoeveel bouwverlof er precies wordt opgenomen.

Een optimaal loonpakket voor je bouwarbeiders

Arbeiders in de bouw hebben jaarlijks twintig wettelijke verlofdagen. Daarvoor wordt zowel het enkele als het dubbele vakantiegeld uitgekeerd.

Wil je als werkgever nog iets extra’s voorzien? Dan kan je kiezen om het aantal vakantiedagen van je arbeider in de bouw uit te breiden met extralegale verlofdagen. Je kan dat als werkgever op verschillende manieren aanbieden.

Wil je je bouwmedewerkers motiveren met extra verlof? We gaan graag samen met je op zoek naar de beste oplossing en helpen je met de verdere administratieve uitvoering ervan.

Je werknemers in de bouw flexibel inzetten

Voorzie je extra verlof voor je werknemers? Dan kan het nuttig zijn om je personeel langer te werk te stellen, zonder je blauw te betalen aan overuren. Gelukkig zijn er in de bouw heel wat manieren om je personeel voordelig te laten overwerken. Benieuwd naar de voordeligste optie om overuren te registreren voor jouw situatie? Doe de test en ontdek in enkele klikken de beste oplossing.

Krijg jij regelmatig vragen over de berekening van het vakantiegeld en wil jij jouw collega’s kunnen adviseren als een echte expert? Volg dan onze online opleiding!

Ontdek de opleiding
Anne Hallez
Door Anne Hallez
11 december 2020

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.