Share
Werving en selectie

Later lezen?

Trek de juiste werkkrachten aan en behoud ze met deze slimme maatregelen

De goeie werkkrachten vinden is geen sinecure, ze houden evenmin. Logisch ook, met hun technische vakkennis en ervaring zijn ze erg gegeerd. In een vijver met een beperkt aanbod aast de concurrentie bovendien op dezelfde profielen. En als die een hoger loon biedt, blijf je mogelijk met lege handen over.

Trek de juiste werkkrachten aan en behoud ze met deze slimme maatregelen
Moet je dan echt het grootste kapitaal van allemaal hebben om het juiste vaste team samen te stellen? Neen. Dankzij een slimmere verloning en flexibele fiscale maatregelen kom je al heel ver. We lijsten de interessantste maatregelen voor je op, zodat je makkelijker de juiste mensen kan aannemen en ze zo lang mogelijk behoudt.

Laat je gelden in de regio en stel je flexibel op bij aanwervingen

Dat de concurrentie niet min is, bewijzen de cijfers: 36% van de bedrijven krijgt te weinig reacties op openstaande vacatures. Komen de sollicitaties toch binnen, dan gaat het vaak om kandidaten die te weinig bagage of ervaring kunnen voorleggen. Dat maakt dat geschoolde arbeiders en technische profielen de kroon blijven spannen in de lijst met knelpuntberoepen.

Hoe groter het bedrijf, hoe groter het probleem. Onderzoek wijst uit dat het voor grote bedrijven dubbel zo moeilijk is om personeel aan te werven als voor hun collega’s met minder dan 250 personeelsleden. De reden? Grote bedrijven zien een vacature als een gaatje dat dringend gedicht moet en zoeken een werknemer die perfect aan de omschrijving in die vacature voldoet. In de praktijk zijn die profielen natuurlijk dun gezaaid, en dat hebben kleine kmo’s beter begrepen. Zij passen hun bedrijf makkelijker aan de kandidaat aan, terwijl grote bedrijven afhaken zodra de kandidaat niet op elk van de criteria scoort.

Kmo’s hebben overigens nog een streepje voor. Ze zijn meestal lokaal verankerd en kunnen zo inspelen op het feit dat hun werknemers niet urenlang hoeven te pendelen.

Zet in op de jonge generatie

Vraag je jonge werknemers om mee de pr voor jouw zaak te voeren via hun sociale media. Bijvoorbeeld door vacatures te delen op hun eigen kanalen of door hen te laten vertellen waarom ze graag bij jou werken. Hun netwerk en enthousiasme kunnen de draagkracht van je boodschap vergroten en jij krijgt inzicht in wat de sterke punten van je bedrijf zijn in de ogen van de volgende generatie werknemers.

Denk er ook aan om stagiairs en IBO’ers met open armen te ontvangen. Zij zijn uiteindelijk de werknemers van morgen en zullen je bedrijf van binnen en van buiten kennen op het moment dat ze afstuderen.

Een loon als basis, met voordelen erbovenop

Wie loon zegt, denkt meestal enkel aan het bedrag dat op het eind van de maand op de rekening komt. Maar de wet biedt andere manieren om je werknemers te belonen voor hun harde werk. Manieren die voor jou ook fiscaal interessant zijn. Dat kan bijvoorbeeld door de dagelijkse kosten van je werknemers deels op jou te nemen.

Maaltijdcheques zijn een populair voorbeeld en bieden je de kans om de rekening van je werknemers in de supermarkt wat te verzachten. Daarnaast kan je ook de woon-werkverkeerkosten van je arbeiders vergoeden, aanvullende kinderbijslag voorzien of een loonbonus uitkeren. Het is maar een greep uit het alsmaar groeiende aanbod aan flexibele fiscale maatregelen die je je team kan bieden.

Plan drukke periodes en ga overuren niet uit de weg

Drukke periodes opvangen met overuren is vaak een dure oplossing. Bereid je dus goed voor op piekperiodes als je niet voor verrassingen wil komen te staan.

Moet je aan je vaste bezetting toch vragen om meer uren te presteren dan gewoonlijk, weet dan dat elke werkkracht in je bedrijf tot 120 vrijwillige overuren per jaar kan presteren die vrijgesteld zijn van de 41,25% bedrijfsvoorheffing die je normaal gezien betaalt.

Je kan zo’n piekmomenten natuurlijk ook opvangen door freelancers of uitzendkrachten in te schakelen. Zorg er op dat moment voor dat je duidelijk met het vaste team communiceert.

 

Werk met het systeem van kleine of grote flexibiliteit

Zorg dat je werknemers wat vaker vrij kunnen nemen als het rustig is, zodat iedereen weer paraat is wanneer het plots opdrachten regent. Kom je maar af en toe voor verrassingen te staan, dan kan je aan de slag met het systeem van kleine flexibiliteit. Dat biedt je de kans om nu en dan het weekschema van je werknemers aan te passen wanneer het druk wordt of net erg kalm is: een paar uur meer of een paar uur minder.

Wil je nog meer kunnen schuiven met de agenda, dan kies je voor het systeem van grote flexibiliteit. Zowel het systeem van kleine als van grote flexibiliteit zijn echter verbonden aan bepaalde regels.

Neem ik nu niet te veel hooi op mijn vork?

Het kan een uitdaging lijken om deze maatregelen toe te passen en sommige opties vergen wat meer werk dan andere. Maar bij het leeuwendeel van deze oplossingen geldt: je haalt de moeite die je erin stopt er zo weer uit. Want werknemers vinden en houden, is cruciaal voor je bedrijf.

Had je graag wat hulp om de oplossing te vinden die bij jou en je werknemers past? Pak je eigen loonbeleid en/of de werkdruk binnen je bedrijf aan met onze tips.

Download tips voor jouw uitdaging

Door Tina Janssens
10 december 2018

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.