Share
Personeelsbeleid

Later lezen?

Je team motiveren tijdens thuiswerk

Werknemers die thuiswerken, zijn geconcentreerder en productiever, en vaak ook meer tevreden. Thuiswerk geeft hen een gevoel van vertrouwen en bevordert hun werk-privébalans. Maar in tijden waarin we veel meer thuiswerken, kan het moeilijker zijn om de werkmotivatie op de lange termijn op peil te houden. Wil je je werknemers motiveren op afstand? Bekijk dan deze tips. Je team motiveren tijdens thuiswerk

Zorg voor continue communicatie

Organiseer regelmatig een videogesprek met je medewerkers om te polsen hoe het gaat. Je kan in dat gesprek eerst kort vragen naar de stand van zaken, maar ook meteen eens bijpraten en navragen of ze nog iets nodig hebben. Wie weet mist je medewerker wel wat opleiding en kan je een online opleiding voorzien. Soms zijn het de kleine dingen die al een groot verschil maken.

Check ook regelmatig eens bij je team hoe het loopt met hun opdrachten. Kunnen ze nog verder of loopt het ergens vast? Zo zorg je ook dat je team productief blijft voortwerken en er niets blijft liggen.

Zet deadlines op taken

Geef je taken door aan je team, laat dan meteen weten wanneer alles moet zijn afgewerkt. Zo hebben je medewerkers een zicht op de prioriteiten, dat stimuleert hun productiviteit. Sterker nog: zet je geen deadline, dan lijkt de taak minder dringend en is de kans groter dat hij blijft liggen.

Gaat het om een grote taak of campagne? Splits het dan op in kleine taken en deadlines, zodat je werknemers zich niet overweldigd voelen.

Check wel regelmatig met je team of de deadlines voor hen haalbaar zijn, en of ze nog info missen om de deadlines te halen.

Formuleer duidelijke doelstellingen

Werknemers die thuiswerken, willen net zoals elke andere werknemer weten wat van hen wordt verwacht. Stel daarom enkele te bereiken doelstellingen. Zo zorg je dat je team weet waar het naartoe werkt en wat het precies moet doen om dat te bereiken.

Zorg wel dat je de doelstellingen ‘SMART’ formuleert. Ga dus voor duidelijke en meetbare doelstellingen. Bijvoorbeeld:

  • 80% van het personeel leest de wekelijkse bedrijfsnieuwsbrief tegen 31 december 2020.
  • De verkoop op de webshop stijgt dit jaar met 30%.
  • Klanten krijgen dit jaar gemiddeld na 2 dagen antwoord van de klantendienst.
  • Enzovoort

Belangrijk voor het behalen van de doelstelling is een goede opvolging. Pols als leidinggevende (regelmatig) of alle doelstellingen duidelijk zijn. Hou je werknemers ook regelmatig op de hoogte van de stand van zaken en hoever ze precies staan. Zo blijft iedereen z’n focus op de doelen behouden en kunnen ze op tijd een tandje bijsteken indien nodig.

Beloon behaalde doelstellingen met een loonbonus

Zorg voor een extra motivator door een loonbonus aan je doelstelling te koppelen.

Met de loonbonus beloon je de collectieve resultaten van je medewerkers. Om de bonus te krijgen, moet je team duidelijke targets behalen. Het grote voordeel? Door de aantrekkelijke beloning gaat je team productief samenwerken om die collectieve doelen te behalen. Zo houd je dat groepsgevoel toch wat in leven, zelfs vanop afstand.

Zo’n loonbonus is bovendien financieel voordelig. Je betaalt er geen personenbelasting op en hij is aftrekbaar als beroepskosten. Je betaalt wel een solidariteitsbijdrage op het brutobedrag, maar die kosten kan je dan weer inbrengen in jouw vennootschapsbelasting.

Je sociaal secretariaat werkt graag de details voor je uit. Zo ben je zeker dat je de juiste doelstellingen kiest voor jouw onderneming én alles ook tiptop in orde is.

Maak van telewerk een succes in je onderneming.

Ga aan de slag met onze drie pijlers
Anne Hallez
Door Anne Hallez
28 december 2021

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.