Share
Personeelsbeleid

Later lezen?

Waarom sociale verkiezingen organiseren?

De eerste sociale verkiezingen werden al in 1950 georganiseerd. De reden? Het maakt overleg op een structurele manier mogelijk tussen de werkgevers en de werknemers. Dat lijkt vooral een voordeel voor de werknemers, maar ook werkgevers hebben baat bij zo’n systematisch overleg. Ontdek alles over sociale verkiezingen in dit eerste artikel.

Sociale verkiezingen in een opslagplaats

Voordelen van een sociale verkiezing

Het voordeel voor jou als werkgever is dat je zicht krijgt op wat er leeft onder de werknemers, zodat je daar meteen op kan inspelen. Nog voor een licht ongenoegen escaleert tot een echt conflict. Aanpassingen om de situatie of veiligheid te verbeteren, kunnen leiden tot grotere motivatie, efficiëntie en productiviteit binnen je organisatie.

Afhankelijk van de grootte van je bedrijf, stemmen werknemers voor één van deze twee organen:

  • de Ondernemingsraad (OR)
  • of het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk (CPBW)

Sociale verkiezingen, voor wie?

Net zoals in de politiek worden er binnen bedrijven om de zoveel jaar sociale verkiezingen gehouden. De volgende vinden plaats in de periode van 13 tot en met 26 mei 2024. Het verschil is wel dat niet elk bedrijf deze verkiezingen organiseert. Waarom niet? Dat is afhankelijk van de grootte van je onderneming.

De grote lijnen zijn:

  • Heeft je bedrijf minder dan 50 medewerkers in dienst? Dan zijn sociale verkiezingen niet nodig.
  • Heb je 50 tot 100 medewerkers in dienst? Dan volstaat een verkiezing voor een comité voor preventie en bescherming op het werk.
  • Heb je meer dan 100 medewerkers? Dan wordt er naast een comité voor preventie en bescherming op het werk ook een ondernemingsraad verkozen.

Nuttig om te weten is dat de telling plaatsvindt tijdens de zogenoemde ‘referteperiode’ en dat deze onder voorbehoud loopt van 1 oktober 2022 tot 30 september 2023.

Wat als ik mijn verplichtingen niet nakom?

Stel: je hebt een personeelsbestand van 60 werknemers maar niemand ligt echt wakker van sociale verkiezingen of heeft banden met een vakvereniging. Dan is het verleidelijk om geen sociale verkiezing te organiseren en daar ook niet over te communiceren. Minder werk en last voor de hr-afdeling van je bedrijf.

Besef dat je dan wel een administratieve boete van 24.000 tot 240.000 euro riskeert, of nog erger: een strafrechtelijke boete van 48.000 euro tot 480.000 euro. De bedragen zijn gebaseerd op het aantal medewerkers die getroffen worden door je beslissing om geen sociale verkiezingen te organiseren.

  • Administratieve boete van 400 tot 4.000 euro x 60 medewerkers
  • Strafrechtelijke boete van 800 tot 8.000 euro x 60 medewerkers

Meer informatie volgt

Hou deze blog zeker in de gaten, want er volgen nog artikels over dit thema.

Ben je al zeker dat je in je onderneming sociale verkiezingen moet organiseren? Organiseer ze dan goed voorbereid zonder stress. 

Inge Logghe
Door Inge Logghe
02 mei 2023

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.