De deadlines voor wegen- en spoorwegwerken zijn vaak krap, waardoor werknemers geregeld in het weekend, op feestdagen of ’s nachts moeten werken. Om hierop een antwoord te bieden, verhoogt een recente wet het aantal fiscaal voordelige overuren van 180 naar 280 uren per jaar.
Fiscaal gunstregime voor overuren met toeslag
Zowel werkgevers als werknemers kunnen onder bepaalde voorwaarden een fiscaal voordeel genieten voor overuren waarvoor een wettelijke overwerktoeslag van 20%, 50% of 100% van toepassing is:
- Voor werkgevers gaat het om een vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing van 41,25% van het brutoloon dat als basis dient voor de berekening van het overloon (32,19% als het gaat over een wettelijke overurentoeslag van 20%). Dit voordeel geldt niet voor de non-profitsector.
- Voor werknemers gaat het om een echte vrijstelling van de bedrijfsvoorheffing van 57,75% van het brutoloon dat als basis dient voor de berekening van het overloon (66,81% als het gaat over een wettelijke overurentoeslag van 20%).
Hoeveel fiscaal voordelige overuren per werknemer?
De vrijstelling is beperkt tot 130 overuren per jaar per werknemer. Van 1 juli 2021 tot en met 30 juni 2025 werd deze grens tijdelijk opgetrokken naar 180 overuren per jaar per werknemer.
Maakte je als werkgever in de bouwsector gebruik van een elektronisch aanwezigheidsregistratiesysteem (EARS)? Dan lag de grens al langer op 180 overuren. Doordat de grens voor alle bedrijven in de periode van 1 juli 2023 tot en met 30 juni 2025 op 180 overuren ligt, kan je hier als werkgever in de bouwsector ook van genieten zelfs als je geen gebruik maakt van EARS.
Voor werkgevers in de horeca ligt de grens op 360 overuren.
Verhoging bij wegen- en spoorwegwerken
Vanaf 1 juni 2024 verhoogt de grens voor de fiscaal voordelige overuren naar 280 overuren per jaar voor wegen- en spoorwegwerken waarvoor de overheid oplegt om in het weekend, op feestdagen of ’s nachts te werken. Dit geldt zowel voor de vrijstelling in hoofde van de werknemer als voor de vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing.
Het betreft enkel werknemers tewerkgesteld bij werkgevers die hoofdzakelijk wegenwerken uitvoeren (met uitsluiting van het aanleggen van ondergrondse leidingen en kabels) of spoorwegwerken.
De voorwaarde is verder ook dat de overheid deze werkgevers oplegt om in het weekend, op feestdagen of ‘s nachts te werken en dat de werknemers daadwerkelijk dergelijke werken uitvoeren.
De werkgever moet daarnaast gebruikmaken van het elektronisch aanwezigheidsregistratiesysteem (EARS).
Wanneer van toepassing?
De verhoging van het maximum is enkel van toepassing in het geval dat alle fiscaal gunstige overuren betrekking hebben op de uitvoering van wegen- of spoorwegwerken waarvoor de overheid oplegt om in het weekend, op feestdagen of ‘s nachts te werken.
Dit heeft voor de vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing tot gevolg dat een volledige benutting van het plafond van 280 uur enkel mogelijk is op voorwaarde dat de werknemer ten minste 280 uur overuren heeft gepresteerd die betrekking hebben op dergelijke wegen- of spoorwegwerken.
Voor het voordeel van de werknemer zijn de toepassingsvoorwaarden voor het verhoogde urenaantal minder streng: niet alle overuren moeten bij de uitvoering van dergelijke wegen- of spoorwegwerken zijn gepresteerd.