Share
Loonbeleid

Later lezen?

Hoe beperk je de hoge loonkosten in je zaak?

Stel: je baat een garage uit. Die groeit en na paar jaar heb je meer werk dan je twee handen aankunnen, dus neem je enkele werknemers in dienst. Je betaalt hen een loon uit dat een flink stuk boven het wettelijk verplichte minimum ligt, want als je zou zakken, ben je je werkkrachten meteen kwijt. Herkenbaar scenario? Dat hoeft het nochtans niet te zijn, als je inzet op de juiste fiscale maatregelen.
loonkosten beperkenUit cijfers van Liantis blijkt dat de helft van de arbeiders in de garagesector boven het wettelijk barema verloond wordt, gemiddeld 2,82 euro per uur extra. Dat zorgt ervoor dat veel werkgevers amper nog het hoofd boven water houden. Maar wat zijn de alternatieven? Hoe kan je als werkgever die stijgende loonmassa drukken zonder je medewerkers een karig loon te bieden en ze zo weg te jagen naar de concurrentie?


Zet in op fiscaal interessante maatregelen

Eén ding is duidelijk: het brutoloon van je werknemers optrekken is fiscaal niet interessant, voor jou noch voor hen. Dat brutoloon is namelijk altijd volledig belast. Wat wél interessant is, maar opvallend vaak over het hoofd wordt gezien, zijn de extralegale voordelen.

Veel werknemers willen liefst een zo hoog mogelijk bedrag op het einde van de maand. Maar dat is niet altijd in hun voordeel, en al zeker niet in het jouwe als werkgever. Daarom deze overtuigende argumenten en fiscaal interessante maatregelen, waarmee je hen zonder twijfel overtuigt van alternatieve scenario’s.

Per sector zijn er vaak CAO’s die extra mogelijkheden bieden. Binnen de garagesector is bijvoorbeeld vastgelegd dat medewerkers recht hebben op ecocheques en een aanvullend pensioenstelsel met een werkgeversbijdrage van 1,8%. Daarnaast zijn er nog tal van opties die je je werknemers kan aanbieden en die voor beide partijen fiscaal interessant zijn.

Win-winmaatregelen op een rij


DE KLASSIEKERS

  • Maaltijdcheques
  • Sport- en cultuurcheques (max. 100 euro/jaar/werknemer)
  • Kostenvergoedingen en forfaitaire terugbetalingen
  • Gsm, PC of internetverbinding voor privédoeleinden

WOON-WERKVERKEER

  • Een firmawagen
  • Tussenkomst voor woon-werkverkeer (tot maximaal 0,3573 euro/km)
  • Terugbetaling verplaatsingskosten eigen wagen (tot maximaal 0,3573 euro/km)
  • Fietsvergoeding (0,23 euro/km/bedrijfsfiets)
  • Mobiliteitsvergoeding of mobiliteitsbudget

SOCIALE MAATREGELEN

 

VAAK OVER HET HOOFD GEZIEN

 

Vergeet de overuren niet

Naast deze lijst aan alternatieve opties kunnen ook overuren een interessante oplossing bieden. Overuren zijn duur, meteen ook de reden waarom ze vaak vermeden worden. Maar ook daar bestaan er interessante oplossingen voor.

Onder de noemer ‘vrijwillige overuren’ kunnen werknemers 100 uur per kalenderjaar extra presteren. Het enige wat je daarvoor hoeft te regelen, is een schriftelijke overeenkomst die op voorhand wordt opgemaakt. Die is zes maanden geldig en kun je hernieuwen zo vaak je wil. Overuren worden echter standaard uitbetaald aan 150% op werkdagen en aan 200% op zon- en feestdagen.

De wet laat daarnaast ook toe dat er onder bepaalde voorwaarden overuren gepresteerd worden onder andere omwille van een buitengewone vermeerdering van werk of onvoorziene noodzakelijkheid. Daar is de basisregel dat er een toeslag verschuldigd is van 50% of 100% en dat er betaalde inhaalrust voorzien moet worden. Conclusie is dat overuren duur zijn. Maar er is een achterpoortje: de wet voorziet een vrijstelling van de bedrijfsvoorheffing voor de eerste 180 overuren per jaar per werknemer. Vrij vertaald: dit systeem levert je 41,25% korting op voor overuren. Niet slecht, toch?

Het enige wat je daarvoor hoeft te regelen, is een schriftelijke overeenkomst die op voorhand wordt opgemaakt. Die is zes maanden geldig en kun je hernieuwen zo vaak je wil.

Oplossingen op jouw maat

Dat er alternatieven bij de vleet zijn, mag onderhand wel duidelijk zijn. Uiteraard zal de ene maatregel voor jouw bedrijf al interessanter zijn dan de andere. Had je graag wat hulp om de oplossing te vinden die bij jou en je werknemers past? Pak je eigen loonbeleid en/of de werkdruk binnen je bedrijf aan met onze tips.

Download tips voor jouw uitdaging

Door Tina Janssens
17 juli 2019

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.