Share
Loonbeleid

Later lezen?

Medewerkers belonen met een loonbonus: Lasertopo vertelt waarom

Bij Lasertopo dragen ze service en kwaliteit hoog in het vaandel. En daar plukken zowel klanten als medewerkers de vruchten van. Zaakvoerder Tom De Clercq: “Dankzij de loonbonus genieten al onze mensen mee als het goed gaat met het bedrijf”.

loonbonus testimonial

Al meer dan 3 decennia is Lasertopo uit het Oost-Vlaamse Herzele gespecialiseerd in topografische meettoestellen. Naast verkoop staat het 15-koppige team in voor de dienst-na-verkoop. Tom De Clercq nam het nichebedrijf een viertal jaar geleden over van zijn schoonvader en runt het sindsdien samen met zijn vrouw.

Voor een familale speler als Lasertopo zijn service en kwaliteit ontzettend belangrijk. De medewerkers zijn een deel van de familie en dat merk je in alles. Tom De Clercq: “Die familiewaarden draag ik hoog in het vaandel. Tussen onze medewerkers proberen we een familiale sfeer te scheppen. Dat vergt tijd en energie, maar we merken dat het vruchten afwerpt. Het team gaat er écht voor alsof het hun eigen bedrijf is.”

Een aantrekkelijk loonpakket maakt hier onlosmakelijk deel van uit. Tom: “Onze mensen verdienen loon naar werken. Ondanks de loonstop moet het aantrekkelijk blijven voor onze medewerkers. We zijn actief op een nichemarkt, wat ervoor zorgt dat onze mensen regelmatig aanbiedingen van concullega’s krijgen.”

 

Bonusplan op maat van het bedrijf

Toen hij een infosessie had bijgewoond, wist Tom het zeker: de loonbonus is de geknipte manier om zijn werknemers een extraatje te geven op basis van behaalde doelstellingen. Samen met zijn klantenadviseur werkte hij een plan uit op maat van Lasertopo. Tom: “Als zaakvoerder kies je zelf je targets. Wij namen al onze medewerkers mee op in het systeem en stelden doelen die meetbaar en tegelijk realistisch zijn.”

Aan elk target wordt vervolgens een bonusbedrag vastgeklikt. Aan een minder uitdagende target hangt dan een kleinere bonus dan aan een moeilijke. Ook de referteperiode waarin de doelstellingen moeten worden bereikt, bepaalt de werkgever zelf. Zo kan er gekozen worden voor targets op kwartaal- of jaarbasis.

Tip: wil je de uitrol van je loonbonusplan iets laagdrempeliger maken? Start dan met een relatief laag bedrag bouw vervolgens stelselmatig op.

Lees meer over hoe je precies een loonbonus doorvoert en de voorwaarden.

 

Fiscaal aantrekkelijk voor werkgever en werknemer

Voor de zaakvoerder van Lasertopo was vooral de flexibiliteit van de bonusformule doorslaggevend: “Gaat het goed, dan profiteert de hele werkvloer mee. Terwijl je in minder gunstige tijden kan beslissen om de loonbonus niet op te nemen in het salarispakket. Zo kan je als zaakvoerder snel schakelen.”

Ook mooi meegenomen: de loonbonus is fiscaal erg aantrekkelijk. Voor de werkgever is de totale kost van de premie fiscaal aftrekbaar; de werknemers ontvangen hun premie volledig belastingvrij.

“Ik zou de loonbonus aanraden aan elke ondernemer die een manier zoekt om zijn werknemers correct en fiscaalvriendelijk te belonen”, besluit Tom.

Lees meer over de fiscale voordelen en andere redenen om voor de loonbonus te kiezen.  

Wil jij je werknemers ook correct en fiscaalvriendelijk belonen?

Ontdek deze fiscaal interessante beloning
Door Martijn Vanhinsberg
06 mei 2019

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.