Share
Personeelsbeleid

Later lezen?

Zo maak je van jouw team een echt dreamteam

Enthousiaste medewerkers die vlot kunnen samenwerken en goed op elkaar zijn ingespeeld: het is de droom van iedere ondernemer. Door meer inzicht te krijgen in de typische eigenschappen van zo’n dreamteam, kan jij het jouwe samenstellen.

Zo maak je van jouw team een echt dreamteam

Eén voor allen en allen voor één

Een sterk team is openlijk toegewijd aan hetzelfde doel. Wie daar niet aan bijdraagt of eerder zijn individuele ambities vooropstelt, valt meteen door de mand. Want binnen een team dat er samen voor gaat, is geen plaats voor egoïsme, achterbaks gedrag of profileringsdrang. Als één lid van de groep op een probleem stuit, trekt het volledige team zich dat aan.

Hier zijn we

Gedreven teams hoor je. Letterlijk. Ze bespreken problemen, brainstormen over oplossingen en bedenken nieuwe mogelijkheden. Ze lopen bij elkaar binnen op kantoor en vragen naar feedback.

Wederzijds vertrouwen

Een team waar het vertrouwen groot is, gaat uit van de beste bedoelingen van alle teamleden. Wederzijds vertrouwen laat mensen openbloeien, ook op de werkvloer.

Elke dag complimentendag

Teamleden die elkaar regelmatig aanmoedigen en bedanken voor hun input, hebben veel voor elkaar over. Ze hebben vertrouwen in elkaars talenten en zien dat hun individuele taken bijdragen tot een gemeenschappelijk resultaat.

Humor mag

Merk je dat er in je team regelmatig flink wordt gelachen? Ideaal, want lachen is het geheime wapen van heel wat sterke teams. Het is een vorm van communicatie die de collega’s verbindt, aanmoedigt en voor een goede groepsdynamiek zorgt. Bovendien kan de slappe lach je stressniveau doen dalen en de productiviteit laten stijgen. Zet dus geen rem op informele gesprekken. Een bulderlach op tijd en stond komt je bedrijf zeker ten goede.

Horizontale structuur

Goed draaiende teams hebben de neiging om minder oordeel uit te spreken over elkaars werk volgens de aloude top-downstructuur. Daar zit superioriteit in vervat: de medewerker met kennis ten opzichte van de collega met minder kennis. Sterke teams werken het best met horizontale structuren.

Véél feedback

In de beste teams wordt openlijk opbouwende kritiek gegeven. Feedback zorgt niet voor wrevel en hangt evenmin samen met een functietitel. Aangezien het team naar hetzelfde doel toewerkt, is die terugkoppeling steeds waardevol. Iedereen binnen het team beseft dat hij van een ander kan bijleren.

Gezamenlijke erkenning

Als één teamlid wordt geprezen, krijgen ook zijn teamleden erkenning voor hun harde werk. Succes is altijd een verwezenlijking van het hele team.

Samen door de ups en downs

“Herinner je je dat moment nog? We slaan er ons wel door.” De beste teams vallen niet uit elkaar wanneer de resultaten minder zijn. Ze beseffen dat ze samen fijne hoogtepunten, maar ook mindere tijden zullen beleven. Obstakels horen erbij, ze breken het vertrouwen in elkaars kunnen niet. Teams die al een tijdje samenwerken, halen moed uit mindere periodes.

Klaar voor jouw eigen team?

Elke ondernemer heeft een team nodig om zijn bedrijf te laten groeien. Ben jij al op dat punt? Lees dan hier de 5 signalen of je klaar bent voor een nieuwe werknemer. Kan je een extra paar handen gebruiken, ga dan voor een vlotte eerste aanwerving met ons e-book.

Stel je eigen topteam samen

Begin met een goede aanwerving
Door Tina Janssens
12 oktober 2020

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.