Share
Loonbeleid

Later lezen?

Groepsverzekering vervroegd opnemen: mag dat?

Slechts onder beperkte omstandigheden is het mogelijk dat je werknemer al vervroegd toegang krijgt tot de waarborgen van zijn groepsverzekering. We verduidelijken de situaties aan de hand van voorbeelden.

groepspensioen vervroegd opnemen

1. Vervroegd kapitaal opvragen bij financiële problemen

Het lijkt logisch dat hij verkiest om het openstaande kapitaal meteen op te nemen, in plaats van te wachten tot aan de wettelijke pensioenleeftijd. Bij financiële moeilijkheden is het echter niet mogelijk om al een deel van het gespaard bedrag op te nemen. Het kapitaal dat al opzij staat, dient om te voorzien in een aanvullend pensioen en niet als spaarpotje. Daarvan genieten is pas mogelijk aan het einde van een volwaardige loopbaan.

 

2. Gespaard kapitaal opnemen om te bouwen

In deze situatie is het wel mogelijk dat je werknemer een deel van zijn gespaard bedrag opneemt. Als hij zijn woning koopt, bouwt of verbouwt mag hij tot 60% van de reserve opnemen onder de volgende voorwaarden:

  • Er moet voldoende spaarkapitaal zijn.
  • Die mogelijkheid moet voorzien zijn in het reglement van de groepsverzekering.
  • Het opgenomen bedrag mag enkel gebruikt worden voor het bouwen, verbouwen, renoveren enzovoort van een onroerend goed gelegen in de Europese Economische Ruimte.
  • Het kapitaal moet worden terugbetaald bij verkoop van de woning.

Het grote voordeel voor je werknemer is dat er geen hypothecaire akte, noch registratie nodig is. Dat zijn stevige kosten die wegvallen. Ook wint hij veel tijd door niet van bank tot bank te moeten stappen om te onderhandelen over kredietvoorwaarden.

 

3. De spaarreserves of de overlijdensverzekering inzetten bij een hypothecaire lening

Als je werknemer een hypothecaire lening wil afsluiten voor de aankoop van een woning, kan hij de spaarreserves of overlijdensverzekering gebruiken als overlijdensdekking. Die wordt meestal afgesloten in de vorm van een schuldsaldoverzekering. In de praktijk komt het erop neer dat hij de kredietverstrekker aanduidt als eerste begunstigde bij overlijden en dit voor het saldo van de lening bij overlijden.

 

Is een groepsverzekering iets voor jouw bedrijf?

Een groepsverzekering is een populair extralegaal voordeel, want het is financieel voordelig voor jou én je werknemer. Zo is een groepsverzekering 30% goedkoper dan een bruto loonsverhoging. Bovendien houdt je medewerker er dubbel zoveel aan over na belastingen. Mooie extra: je toont je appreciatie voor je werknemers doordat je als werkgever bijdraagt aan hun pensioen.

Henk Sanders
Door Henk Sanders
03 augustus 2018

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.