Share
Personeelsbeleid

Later lezen?

Hoe zorgt digitalisering voor een efficiënter hr-beleid?

In een wereld waarin tijd kostbaar is, kan digitalisering van hr-processen aanzienlijke tijdsbesparingen opleveren. Bovendien zorg je zo ook voor meer transparantie en uniformiteit binnen jouw onderneming. In deze aflevering van Kraakhelder gaan we in op de voordelen van het digitaliseren van hr-processen en hoe je daar als werkgever succesvol mee aan de slag gaat.  

work life balance

Weg met papieren rompslomp

Digitalisering binnen hr is geen nieuw concept, maar de manier waarop je het integreert kan een groot verschil maken. Denk bijvoorbeeld aan de implementatie van een hr-softwarepakket. Dit kan zowel groot als klein worden aangepakt, afhankelijk van de specifieke behoeften van jouw organisatie. Het resultaat? Een aanzienlijke vermindering van papieren rompslomp en een efficiëntere verwerking van hr-taken.  

Maar om echt te profiteren van deze voordelen, is het essentieel om vanaf het begin zowel je medewerkers als leidinggevenden te betrekken. Digitalisering stopt namelijk niet bij de hr-afdeling; het heeft impact op de volledige organisatie. Wanneer iedereen vanaf het begin betrokken is, levert dit uiteindelijk de grootste tijdswinst op. 

Concrete toepassingen

Een schokkend cijfer: een derde van de langdurig zieken in België blijft thuis door fysieke klachten, zoals rug-, nek- en schouderpijn. Hoewel mentale aandoeningen (zoals burn-out en depressie) ook een groot deel van de ziektegevallen vertegenwoordigen, is het belangrijk om stil te staan bij de impact van fysieke klachten, vooral in sectoren waar zware arbeid de norm is.  

 

Transparantie en uniformiteit

De wetgeving rond ergonomie werd in mei 2024 vernieuwd. Voorheen bestonden er al regels rond het manueel hanteren van lasten (tillen, trekken, duwen...), beeldschermwerk en staand werk. Deze regels blijven bestaan, maar de focus wordt nu uitgebreid naar een breder scala aan fysieke klachten. Een belangrijke toevoeging is dat ergonomie nu expliciet gedefinieerd wordt als het aanpassen van het werk aan de mens, en niet andersom.  

 

Stapsgewijs

Wanneer een werkpost gewijzigd of vernieuwd wordt, moet er voortaan verplicht een ergonomische evaluatie plaatsvinden. Dit geldt voor zowel kantooromgevingen (bijvoorbeeld nieuwe bureaustoelen) als productieomgevingen (bijvoorbeeld een nieuwe productielijn of de herinrichting van een werkruimte).   

Bovendien moet je nu ook jaarlijks jouw risicoanalyse updaten. Voor sommige sectoren, zoals bij het beeldschermwerk, werd er al een vijfjaarlijkse analyse verplicht, maar nu wordt dit voor alle arbeidsplaatsen jaarlijks verplicht.  

 

Conclusie: de voordelen van hr-digitalisering

Hoewel de nieuwe regelgeving mogelijk meer administratieve lasten met zich meebrengt, is het van cruciaal belang om te beseffen dat investeren in ergonomie op lange termijn loont. Door fysieke klachten bij werknemers te verminderen, draag je bij aan een hogere productiviteit en een gezondere werkomgeving. Werknemers die zich goed voelen, zijn namelijk niet alleen gelukkiger, maar ook efficiënter.  

 

Meer weten over de digitale diensten van Liantis?

Ontdek My Liantis
Door Aaron Götze
05 november 2024

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.