Share
Tijdelijke tewerkstelling

Later lezen?

Freelancer aanwerven: voordelen en nadelen

Heb je extra hulp nodig in jouw bedrijf? Dan ga je het best op zoek naar een nieuwe medewerker. Een vaste medewerker aanwerven, kan echter heel wat verplichtingen en een hoge loonkost met zich meebrengen. Gelukkig zijn er een aantal andere alternatieven die je kan overwegen. Zo kan je ervoor kiezen om te werken met een freelancer.

Freelancer

Wat is een freelancer?

Je kan als onderneming voor een bepaalde periode of een bepaald werk een freelancer inhuren. Dan ga je tijdelijk een samenwerking aan met een zelfstandige die over een eigen btw-nummer beschikt.
Een zelfstandige medewerker werkt op onafhankelijke basis. Hij of zij verbindt zich er toe om bepaalde diensten te presteren voor jouw bedrijf, maar zonder onder het gezag te staan van jouw onderneming. De freelancer kan met andere woorden zelf bepalen hoe, wanneer en - tenzij anders overeengekomen - waar hij of zij die diensten uitvoert.

Voordelen van het aanwerven een freelancer

Een zelfstandige medewerker geniet niet van de beschermende bepalingen van het arbeidsrecht of de voordelen die zijn vastgelegd in individuele of collectieve arbeidsovereenkomsten. Denk bijvoorbeeld aan het recht op een minimumloon, vakantiegeld, een gewaarborgd loon bij ziekte, zwangerschapsverlof, een hospitalisatieverzekering,… Dat brengt een aantal voordelen met zich mee.

Een freelancer aannemen is goedkoper

“Freelancers zijn duur”, hoor je vaak. Maar als je alle voordelen optelt, blijkt een freelancer goedkoper te zijn dan een vaste werknemer. Aangezien een zelfstandige medewerker zelf moet instaan voor het betalen van de bijdragen aan de sociale zekerheid, hoef je deze als werkgever niet te betalen op de vergoeding die je overeenkomt met deze freelancer.

Als werkgever betaal je dus enkel voor de geleverde arbeid en betaal je geen sociale lasten, verlof enzovoort. Je kan dus met eenzelfde budget meer mensen op zelfstandige basis tewerkstellen dan als werknemer. Of, anders bekeken, dezelfde medewerker een hoger netto-inkomen garanderen.

Freelancers bieden veel flexibiliteit

Een freelancer werkt op onafhankelijk basis, wat zorgt voor een hoge flexibiliteit. Zo kan je een freelancer aannemen per opdracht en beslis je zelf wanneer de samenwerking stopt. Indien een opdracht meer werk lijkt dan verwacht, kan je de periode makkelijk verlengen.

Freelancers hebben ervaring

Doordat freelancers voor meerdere klanten werken, brengen ze heel wat ervaring met zich mee. Freelancers zijn ook enorm polyvalent doordat ze hun eigen zaak moeten runnen. Deze ervaring, kennis en polyvalentie zijn voordelig voor jouw bedrijf en het uitvoeren van de opdracht.

Nadelen van een freelancer

Minder controle dan bij een vaste werknemer

Omdat een freelancer niet onderworpen is aan gezag, verlies je controle en toezicht op de werkzaamheden en doorgerekende kosten. Niet elke functie leent zich ertoe. Sommige jobs vragen nu eenmaal een professionele verhouding van ondergeschiktheid.

Pas op voor schijnzelfstandigheid

De scheidingslijn tussen een werknemer en een freelancer is soms dun. Daarom moet je als werkgever steeds opletten dat je je niet schuldig maakt aan schijnzelfstandigheid. Er is sprake van schijnzelfstandigheid wanneer werknemers het statuut van zelfstandigen hebben, maar in werkelijkheid een beroepsactiviteit uitoefenen onder het gezag van een werkgever. De wetgever ziet schijnzelfstandigheid als een vorm van sociale fraude, omdat de werkgever- al dan niet bewust- op deze manier de verschuldigde RSZ-bijdragen ontloopt en regels van het arbeidsrecht omzeilt.

Freelancer: een voordelig alternatief voor een vaste medewerker

Het aanwerven van een freelancer is dus een goedkoop alternatief voor het aanwerven van een vaste medewerker. Bovendien kunnen freelancers zich heel flexibel opstellen, en brengen ze vaak een pak ervaring met zich mee. Niet elke functie is echter geschikt voor een freelancer. Bekijk dus zeker of een freelancer aannemen past binnen de vereisten van de job.

Op zoek naar het voordeligste tijdelijke contract voor je zaak?

Doe de test
Anne Hallez
Door Anne Hallez
24 september 2019

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.