Wie tijdens een drukke zomerdag de deuren van zijn koffiehuis, kledingzaak of bagelbar opent, beschikt doorgaans nog niet over een uitgebreid team om die onverwachte drukte op te vangen. Gelukkig bestaan er heel wat mogelijkheden om snel tijdelijk extra hulp in te schakelen, zowel in de horeca, retail als in andere sectoren.
Van flexijob tot extra
Flexijob
Het flexijobstatuut biedt werkgevers de mogelijkheid om op een flexibele manier tijdelijke medewerkers in te zetten. Dit statuut werd in 2015 ingevoerd als compenserende maatregel voor het geregistreerde kassasysteem in de horeca, maar is intussen uitgebreid naar de detail- en kleinhandel: denk aan bakkers, slagers, warenhuizen, supermarkten, kappers en kledingzaken. En sinds 2023 werd het nogmaals uitgebreid naar de sportsector, de bioscoopzalen en naar bepaalde werknemers uit het vermakelijkheidsbedrijf en de zorgsector. Het laat werknemers met een hoofdjob toe om als flexijob-werknemer of -uitzendkracht bij te klussen.
Wil je graag een flexijobber inzetten? Bekijk hier alle voorwaarden en formaliteiten. Of download gratis de infofiche en ontdek alles wat je moet weten over dit statuut.
Gelegenheidsmedewerker of extra
Een tweede voorbeeld van flexibel inzetbare werkkrachten zijn extra’s of gelegenheidsmedewerkers. Die vind je in sectoren zoals:
- de horeca;
- de begrafenissector;
- de land- en tuinbouw.
Iedereen – ook uitzendkrachten – kan als extra aan de slag, op voorwaarde dat gelegenheidsmedewerkers geen vast contract heeft bij de werkgever in kwestie. Schakel je in de horeca 200 dagen per kalenderjaar een extra in, dan geniet je als werkgever een gunstig RSZ-tarief. Verder zijn de administratieve verplichtingen beperkt.
Interesse in een extra? Dan wil je vast meer informatie over deze gelegenheidsmedewerkers. Of beter nog, download gratis de infofiche.
Al een gelegenheidsmedewerker op het oog? Bekijk onderaan de video van hoe je zelf een dimona-aangifte doet.
Jobstudenten: fiscaal interessant
Ook jobstudenten kunnen een welkom en fiscaal interessant handje toesteken op drukke momenten. Onder bepaalde voorwaarden is een goedkoop RSZ-tarief van toepassing op hun salaris. Als werkgever betaal je een sociale bijdrage van amper 5,43%. Voor de student bedraagt de werknemersbijdrage nauwelijks 2,71%.
Sinds 1 januari 2023 mag een student per kalenderjaar 600 uren aan dit voordelige tarief werken. Wel zijn er nog een aantal andere voorwaarden waarmee je als werkgever dient rekening te houden. Meer weten over jobstudenten? Ontdek alle voordelen, nadelen en voorwaarden.
Uitzendkrachten via een payrollservice
De bekendste vorm van tijdelijke tewerkstelling blijft de uitzendkracht of interim. Een uitzendkracht staat niet op je eigen payroll, maar wel op die van een uitzendbureau of payrollservice. Dat heeft voordelen:
- Dankzij dag- of weekcontracten behoud je voldoende flexibiliteit. Wil je na verloop van tijd de uitzendkracht vast in dienst nemen, dan kan dit na afloop van elk contract.
- De payrollservice of het uitzendbureau staat in voor de loonadministratie en Dimona-aangifte. Zeker op piekmomenten is dit geen overbodige luxe.