Share
Personeelsbeleid

Later lezen?

Btw-activatie nodig voor niet-familiale helpers

Heel wat bouwfirma’s doen een beroep op zelfstandig helpers om mee te werken in hun bouwonderneming. In de meeste gevallen moet zo’n zelfstandig helper zich enkel aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Maar opgelet! Gaat het om niet-familiale helpers, dan is ook een btw-activatie van de helper vereist.

extralegale voordelen

Zelfstandige helper

Een zelfstandig helper is iemand die een andere zelfstandige (met een eenmanszaak) vervangt of bijstaat in zijn onderneming en daarbij niet verbonden is door een arbeidsovereenkomst. Op enkele uitzonderingen na, moet zo’n zelfstandig helper zich steeds aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Maar wat met de btw? Moet de helper een btw-nummer aanvragen als zijn activiteiten aan de btw onderworpen zijn?

  • Familiale helpers: geen btw-activatie

De algemene regel luidt dat wie activiteiten doet die aan de btw onderworpen zijn, een btw-activatie moet doen. Familiale helpers zijn van die verplichting echter uitgezonderd: wie als familiaal helper in het kader van een familiebedrijf onder leiding van verwanten werkt, hoeft volgens de btw-administratie dus geen btw-activatie aan te vragen.

  • Niet-familiale helpers: wel btw-activatie

Wie niet  aan  voormelde  definitie  van  ‘familiaal  helper’  voldoet, kan echter niet  van  die uitzondering genieten en moet dus wel degelijk zijn btw-nummer activeren.

Contacteer het bevoegd btw-controle kantoor

Heb je een klant die zich moet aansluiten als niet-familiaal helper en activiteiten doet die aan de btw onderworpen zijn? Contacteer dan het bevoegde btw-controlekantoor om zijn btw-nummer aan te vragen. Het ondernemingsloket kan hierbij helaas niet helpen omdat zelfstandige helpers geen inschrijvingsplichtige onderneming zijn en dus wettelijk gezien geen ondernemingsnummer krijgen via het ondernemingsloket.


 

Florence Van Coillie
Door Florence Van Coillie
08 februari 2023

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.