“Ja, een preventieadviseur is verplicht.”, dat bevestigt preventieadviseur arbeidsveiligheid en -hygiëne Roger Collier kort en bondig. Van zodra je je eerste medewerker in dienst neemt, ben je verplicht om een preventieadviseur aan te stellen. Maar wie dat moet zijn en wat het inhoudt, hangt af van de grootte van je onderneming en de middelen die je hebt.
Wat doet een interne preventieadviseur?
Elk bedrijf, ongeacht de grootte, heeft een preventieadviseur nodig. Dat is wettelijk verplicht. De preventieadviseur fungeert als een sleutelfiguur in het handhaven van veiligheids- en gezondheidsnormen binnen de onderneming.
Een intern preventieadviseur (IPA) adviseert over het welzijnsbeleid en helpt werkgevers, leidinggevenden en medewerkers bij het toepassen van de welzijnswet. Concreet houdt een preventieadviseur zich bezig met risico’s analyseren en preventiemaatregelen ontwikkelen om die risico’s te voorkomen.
Deze risico’s spelen op het vlak van veiligheid, gezondheid, psychosociaal welzijn, ergonomie en arbeidshygiëne.
Externe ondersteuning
Externe preventiediensten zijn een waardevolle aanvulling voor interne preventieadviseurs, vooral bij grotere bedrijven. Deze diensten bieden ondersteuning en expertise, waardoor de interne preventieadviseur zich kan focussen op specifieke taken.
Een Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk (EBPBW) helpt je met het bijhouden en implementeren van de wet- en regelgeving op het gebied van welzijn op de werkvloer, zodat je zelf tijd kan besparen. België telt zo’n tien erkende EDPBW’s, waaronder de externe preventiedienst van Liantis.
Verschillende niveaus
Bedrijven worden ingedeeld in groep A, B, C of D. Voor bedrijven in groep C en D volstaat een basiskennis, ook wel niveau 3 genoemd. Om aan te tonen dat je over voldoende basiskennis beschikt, is de basisopleiding preventieadviseur niveau 3 ideaal om dit aan te tonen, maar niet wettelijk verplicht.
In bedrijven met meer risico’s en veel medewerkers is een aanvullende opleiding op niveau 2 (B-bedrijven) vereist en soms zelfs niveau 1 (A-bedrijven). Daarnaast moet elke interne preventieadviseur zich continu bijscholen.
- Preventieadviseur niveau 3
Heb je minder dan 20 medewerkers? Dan mag je zelf optreden als interne preventieadviseur. Een opleiding is niet verplicht, maar wel aangeraden om je basiskennis te versterken.
- Preventieadviseur niveau 2
Voor bedrijven uit categorie B staat een preventieadviseur niveau 2 aan het hoofd van de interne dienst. De andere interne preventieadviseurs beschikken ten minste over basiskennis. - Preventieadviseur niveau 1
Voor bedrijven uit categorie A staat een preventieadviseur niveau 1 aan het hoofd van de interne dienst. Andere IPA’s beschikken ten minste over een niveau 2.
Veiligheid en welzijn op de werkvloer zijn van onschatbare waarde voor elke onderneming. De preventieadviseur speelt hierin een cruciale rol, ongeacht de grootte van het bedrijf. Het begrijpen en implementeren van deze rol is niet alleen een wettelijke vereiste, maar ook een investering in de gezondheid en tevredenheid van de werknemers.
Bekijk nu de video