Competente medewerkers zijn cruciaal voor een goed draaiend bedrijf. Dat beseft medebestuurder Bart Bauters (54) van SKT, actief in industriële koeltechniek, als de beste. Zijn deur staat altijd open voor de 200 werknemers. Hoe hij het personeelsbeleid aanpakt? “Menselijk als het kan, rechtlijnig als het moet.” Daarnaast gelooft Bart sterk in loon naar werken. Dat uit zich onder andere in de keuze voor een loonbonus. Ontdek hoe SKT inzet op een modern personeelsbeleid om de juiste profielen aan te trekken en te behouden.
Nichemarkt
We ontmoeten Bart Bauters in het hoofdkantoor van SKT in Ieper. Meer bepaald in het opleidingslokaal. Hier zetten nieuwe medewerkers hun eerste stappen in de wereld van industriële koeltechnieken. Blauwdrukken van koeltunnels en gigantische diepvriescellen sieren de muren. “Iedereen die hier begint, weet meestal wel hoe een koelkast werkt. De meesten hebben echter geen doorgedreven kennis over industriële koeltechnieken. Dat leren ze dan bij ons on the job”, vertelt Bart.
Het familiebedrijf SKT telt zo’n 200 medewerkers en focust zich sinds 1968 op een nichemarkt. De koelingsspecialist ontwerpt, maakt en installeert koelinstallaties voor andere bedrijven. Bijna alle grote groenten- en aardappelverwerkende ondernemingen in Europa zijn klant bij het West-Vlaamse bedrijf. “We staan in voor de koeling van enkele van de allergrootste diepvriesmagazijnen. Bij een specifiek project in Groot-Brittannië spreken we dan bijvoorbeeld van een oppervlakte van vier voetbalvelden en een hoogte van veertig meter. Zo’n ruimte koelen, dat spreekt tot de verbeelding. Daarnaast ontwierpen en bouwden we bijvoorbeeld ook de indoorskipiste in Komen. Niet echt onze corebusiness, maar eerder wat spielerei waarmee onze oprichter wou tonen dat hij even goed sneeuw kon maken als moeder natuur.”
Familie aan het roer
Achttien jaar geleden kwam Bart in het bedrijf als medebestuurder. “Wanneer je als buitenstaander in een familiebedrijf stapt, vraagt dat inlevingsvermogen. Gevoel voor compromis. Je moet niet doen alsof het bedrijf van jou is. Bovendien moet je rekening houden met de gevoeligheden én intenties van de familie. Dat voordeel heb ik wel: ik ken het grotere plaatje en weet waar iedereen naartoe wil op langere termijn. Daar ent ik mijn beleid en strategie op.”
Samen met de andere bestuurder Bart D’hulster vormt Bart ondertussen een geolied team. “We begrijpen mekaar goed en delen vaak dezelfde visie. Hebben wij soms een discussie? Natuurlijk. Maar we raken er altijd uit. De taakverdeling is ook duidelijk. Bart doet alles wat met verkoop en techniek te maken heeft. Ik doe de andere zaken zoals personeelsbeleid, het financiële luik, informatica, aankoop …”
Competente medewerkers
Het succes van SKT is echter het werk van veel meer mensen. “Gelukkig hebben Bart en ik heel wat competente medewerkers die ons ondersteunen.” Die goeie mensen vindt en behoudt het bedrijf relatief makkelijk. Een opvallend gegeven, gezien de arbeidsmarktkrapte en de verzuchtingen van vele bedrijven die vruchteloos technische profielen zoeken. Zo voorspelt de VDAB dat de zoektocht naar technisch personeel “ronduit problematisch” wordt in 2019. Met 168 openstaande vacatures in maart 2019 is de job van ‘technicus koeltechniek en klimatisatie’ zelfs een knelpuntberoep.
“Vorig jaar verliet een medewerker met een heel specifiek profiel ons bedrijf. Verrassend genoeg hadden we na vijf weken al een vervanger. Hoe dat komt? Een stukje geluk misschien. Maar geluk dwing je ook af. Zo rekruteren we enkel in een straal van 20 tot 25 kilometer rond Ieper. Daarmee spelen we in op bereikbaarheid, een actueel thema. Bovendien ligt SKT in een filevrije omgeving. Nog belangrijk: we zijn een flexibele organisatie. Onze mensen – zeker de bediendenprofielen – mogen hun uurrooster zelf bepalen. Willen ze graag al hun uren presteren in vier dagen en een half om op woensdagmiddag thuis te zijn voor de kinderen? Dat kan! Ook thuiswerk is geen probleem. Ten slotte bieden we een salarispakket aan dat mooi boven het sectorgemiddelde zit. Al die elementen samen zorgen ervoor dat we medewerkers kunnen behouden en vlot nieuwkomers vinden.”
Verloning: een totaalpakket
Verloning bestaat tegenwoordig uit meer facetten dan enkel het brutoloon. Bij SKT bieden ze hun medewerkers een totaalpakket. “De tijd dat de kous af was met een mooi brutoloon, ligt al even achter ons. Via het paritair comité kunnen onze mensen rekenen op een groepsverzekering. Daarnaast bieden we onder meer maaltijdcheques aan, een hospitalisatieverzekering, en vorig jaar startten we met een fietsplan. Zonder zo’n competitief en evenwichtig loonpakket schop je het als werkgever niet ver meer op de arbeidsmarkt.”
Daarnaast gelooft Bart sterk in loon naar werken. Zo maken zijn medewerkers kans op een bonus als het bedrijf winst maakt. In die regeling rond zo’n loonbonus zijn parameters opgenomen die rekening houden met de effectieve bijdragen van de medewerkers. “Met die bonus wil ik mensen belonen die effectief bijgedragen hebben. Alle respect voor medewerkers die pakweg tijdskrediet nemen, maar die hebben in de realiteit – soms tijdelijk – niet bijgedragen. Op dat vlak ben ik geen romanticus. Ik sta voor een menselijk maar rechtlijnig personeels- en verloningsbeleid.”
Safety first
De scheidingslijn tussen het welzijnsbeleid en de hr-aanpak van bedrijven wordt almaar vager. Schaarste op de arbeidsmarkt, de schreeuw om een goede werk-privébalans, flexibele arbeidsregimes …
Stuk voor stuk zijn het trends die werkgevers ertoe aanzetten voor een geïntegreerde aanpak te kiezen. Ook in de industriële context van SKT is deze trend duidelijk merkbaar. “Kost het geld om te investeren in veiligheid? Ja. Maar als leidinggevende wil je nog altijd dat iedereen hier ’s morgens gezond toekomt, en ’s avonds gezond en wel naar huis gaat.”
In het comité voor preventie en bescherming op het werk wordt de veiligheid van de medewerkers maandelijks besproken. “We investeren veel op verschillende vlakken: van persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals aangepaste kledij en de nodige attesten om met pakweg een heftruck te rijden, tot EHBO-opleidingen om aan alle vereisten te voldoen.” SKT houdt ook de vinger aan de pols van de laatste nieuwe veiligheidstrends. “Zo hebben onze medewerkers een applicatie op hun smartphone waarmee ze onveilige situaties kunnen melden.”
Welzijn op het werk
Naast de harde veiligheid, gaat er ook steeds meer aandacht naar het welzijn van medewerkers. “Samen met Liantis hebben we recent een welzijnsenquête uitgevoerd. We proberen daar nu de goeie conclusies uit te trekken en met de feedback van onze mensen aan de slag te gaan. Tegelijkertijd staat mijn deur en die van onze vertrouwenspersoon altijd open voor medewerkers. Iedereen mag langskomen met vragen of om te vertellen als ze met iets zitten. Natuurlijk is dat erg persoonsgebonden. Niet iedereen is even happig om zomaar op te biechten dat hij slecht in zijn vel zit.”
Volgens een onderzoek van de KULeuven heeft 7,6% van de werknemers in Vlaanderen waarschijnlijk een burn-out, terwijl 9,5% kans maakt om opgebrand te raken. Ook bij SKT kregen enkele medewerkers al te maken met een burn-out. “De redenen daarvoor liggen nooit bij de werkgever alleen. Het is een combinatie van verschillende factoren. Maar we nemen als organisatie zeker onze verantwoordelijkheid. Sowieso geef je de persoon in kwestie tijd om te herstellen. Daarna is het belangrijk om in een persoonlijk gesprek te kijken welke maatregelen je kan nemen als iemand terugkeert. Dat kan gaan van meer telewerk, een aangepast bureau of telefoons tussen bepaalde uren doorschakelen. De aanpak verschilt van persoon tot persoon.”
Wereldwijd?
Dankzij de 200 competente medewerkers blijft SKT verder groeien. Momenteel is het bedrijf enkel actief in Europa, maar wie weet, binnenkort ook buiten de Europese grenzen? “Onze huidige klanten kijken waarschijnlijk om in de toekomst buiten Europa activiteiten te ontwikkelen. Als dan de vraag komt om hen daar te ondersteunen, zullen we dat bekijken. Want zoiets brengt natuurlijk een andere organisatie met zich mee. Je kan mensen voor enkele dagen naar Spanje sturen, maar een werkreis naar de andere kant van de wereld? Dat is veel minder evident.”
Competente medewerkers
Het succes van SKT is echter het werk van veel meer mensen. “Gelukkig hebben Bart en ik heel wat competente medewerkers die ons ondersteunen.” Die goeie mensen vindt en behoudt het bedrijf relatief makkelijk. Een opvallend gegeven, gezien de arbeidsmarktkrapte en de verzuchtingen van vele bedrijven die vruchteloos technische profielen zoeken. Zo voorspelt de VDAB dat de zoektocht naar technisch personeel “ronduit problematisch” wordt in 2019. Met 168 openstaande vacatures in maart 2019 is de job van ‘technicus koeltechniek en klimatisatie’ zelfs een knelpuntberoep.
“Vorig jaar verliet een medewerker met een heel specifiek profiel ons bedrijf. Verrassend genoeg hadden we na vijf weken al een vervanger. Hoe dat komt? Een stukje geluk misschien. Maar geluk dwing je ook af."
Zelf ziet Bart zichzelf tot aan zijn pensioen bij SKT werken. “Als ik gezond blijf, wil ik hier inderdaad graag blijven. Dat is evident. Mijn job vind ik trouwens echt uitdagend. En ik denk dat er ook de komende jaren nog genoeg uitdagingen zullen zijn voor mij in dit gezond bedrijf.”