Share
Personeelsbeleid

Later lezen?

4 signalen dat je onderneming in moeilijkheden kan komen

De coronacrisis zorgt bij veel bedrijven voor een serieuze deuk in de omzet. Die financiële impact kan negatieve gevolgen hebben op lange termijn. Wil je voorkomen dat jouw onderneming in moeilijkheden terechtkomt, dan is het belangrijk om tijdig aan de alarmbel te trekken. Herken je een van deze signalen? Ontdek dan welke stappen je nu al kan zetten.

4 signalen dat je onderneming in moeilijkheden kan komen

1. Behoor je tot een sector die zwaar getroffen is door de coronacrisis?

Om de verspreiding van het coronavirus in te dijken, moesten heel wat handelszaken in maart de deuren tijdelijk sluiten. Er volgden ook andere noodmaatregelen, waardoor enkele sectoren het wel heel zwaar te verduren kregen. Minister Muylle publiceerde intussen een lijst met de sectoren die het zwaarst getroffen zijn door de coronacrisis. Bekijk hier de volledige lijst met de meest zwaar getroffen sectoren.

Veel bedrijven mochten intussen weer de deuren openen, maar wel onder strenge veiligheidsmaatregelen. Dat alles zorgt voor een lange onzekere tijd met een pak minder inkomsten. Behoor jij tot een van de zwaar getroffen sectoren? Dan is het nuttig om, met oog op de toekomst, nu al voorbereidingen te treffen.

2. Ondervind je moeilijkheden om jouw facturen te betalen?

Veel ondernemers zien lange tijd minder inkomsten binnenkomen, terwijl de kosten toch blijven oplopen. Zelfs bij een tijdelijke sluiting zijn er enkele vaste kosten, zoals de huur van je handelspand, afbetalingen, je aansluiting voor gas en elektriciteit, abonnementen enzovoort. Merk jij dat je moeite hebt om de binnenkomende facturen en de lonen van je medewerkers te betalen? Dan is het belangrijk om na te denken over mogelijke oplossingen om te vermijden dat je bedrijf verder in moeilijkheden komt.

3. Stond jouw onderneming vóór de coronacrisis al onder verhoogde druk?

Had jouw bedrijf het voor de coronacrisis al moeilijk door externe factoren, zoals:

  • verhoogde (internationale) concurrentie;
  • druk van e-commerce door veranderend consumentengedrag;
  • nieuwe vereiste (hoge) investeringen;
  • te hoge loonkosten;
  • gebrek aan onmiddellijk inzetbaar personeel;
  • complexiteit en wijziging regelgeving;

Dan is de coronacrisis mogelijk de druppel die de emmer deed overlopen. Bekijk nu al welke stappen je kan ondernemen om je bedrijf uit de moeilijkheden te helpen.

4. Heb je onvoldoende werk om al jouw personeelsleden aan de slag te houden?

Er komen minder bestellingen binnen of klanten maken minder gebruik van je diensten. Daardoor daalt je werkvolume en kan je niet voor iedereen genoeg werk voorzien. Dat heeft ook financiële gevolgen. Welke stappen je onderneemt, hangt af van de duur van je werktekort.

Minder werk op korte termijn

Heb je maar een korte tijd minder werk, dan zijn er een aantal manieren om dat op te vangen. Bijvoorbeeld via tijdelijke werkloosheid.

Wat bij dal- en piekperiodes?

Word je eerder geconfronteerd met dal- en piekperiodes? Dan kan het nuttig zijn om je personeel flexibel in te zetten. Dat kan bijvoorbeeld via het systeem van kleine flexibiliteit. Je werknemers werken dan:

  • maximaal twee uur per dag meer (in drukke periodes) of minder (in rustige periodes);
  • maximaal vijf uur per week minder of meer met een maximale werkweek van 45 uur.

Of je kan gebruikmaken van het systeem van grote flexibiliteit. In dat systeem mag je afwijken van de regels rond nacht- en zondagsarbeid, werk op feestdagen en de beperking op de arbeidsduur. Zo kunnen je werknemers minder uren doen op dalmomenten en meer uren presteren op drukke dagen.

Minder werk op lange termijn

Zit je echter een lange tijd met minder werk? Dan probeer je het best om je kosten te drukken, in de hoop zo ontslagen te voorkomen. Is dat niet voldoende? Dan is ontslag soms de enige oplossing om je onderneming gezond te houden.

Persoonlijk advies nodig voor jouw situatie? Samen gaan we op zoek naar de beste oplossing.

Heb je een mindere periode in je organisatie? Dit kan je nu al doen

Herken je je onderneming in één of meerdere van de bovenstaande situaties? Dan kan het zijn dat je bedrijf nog lang de (financiële) gevolgen hiervan draagt. Het is daarom belangrijk om tijdig stil te staan bij de impact op jouw onderneming en om al aan mogelijke oplossingen te denken en te werken.

Gelukkig zijn er heel wat maatregelen die je nu al kan treffen om verdere problemen in de toekomst te voorkomen. Dat kan op verschillende manieren:

Je loonkosten optimaliseren

Een belangrijke aanpassing die je heel wat geld kan besparen, is de optimalisatie van je loonkosten. Je hebt hiervoor meerdere opties:

Liantis helpt je graag om je loonkosten te optimaliseren.

Maak werk van je telewerkbeleid

Door je personeel te laten thuiswerken, kan je ook een pak geld besparen. Je kosten voor woon-werkverkeer vallen (deels) weg en ook een aantal van je variabele kosten, zoals elektriciteit en water, zullen dalen. Bovendien is telewerken goed voor de werk-privébalans van je medewerkers. Geen idee hoe je aan een telewerkbeleid moet beginnen? We helpen je op weg met deze handige toolkit.

Maatregelen om ontslagen te voorkomen

Lopen de kosten te hoog op en vrees je dat je ook in de toekomst weinig inkomsten zal hebben? Dan lijkt het soms de enige oplossing om te snoeien in je personeelskosten. Toch hoeft het niet zover te komen. Er zijn heel wat maatregelen die je helpen voorkomen dat je werknemers moet ontslaan.

Zo zijn er tijdelijke maatregelen, die je kunnen helpen om kosten te drukken op korte termijn:

  • tijdelijke werkloosheid;
  • een aanpassing van je arbeidsorganisatie, zoals tijdelijke ploegenarbeid.

Maar er zijn ook maatregelen die je loonkosten kunnen inperken op de lange termijn. Denk maar aan de systemen van kleine en grote flexibiliteit of tijdelijke werknemers inschakelen.

Nood aan advies op maat? Samen bekijken we jouw dossier en gaan we op zoek naar de beste oplossing.

Erkenning onderneming in moeilijkheden of herstructurering

Sinds 1 juli 2020 kan je je laten erkennen als onderneming in moeilijkheden of in herstructurering. De erkenning moet aanvangen in de periode van 1 maart 2020 t.e.m. 31 december 2020.

Wordt je erkenning goedgekeurd, dan kan je een beroep doen op een aantal maatregelen om je personeelskosten te verlagen:

Bekijk hier of je aan alle voorwaarden voldoet voor een erkenning en hoe je zo’n erkenning moet aanvragen. Ook hierin kan Liantis je bijstaan.

Advies op maat van jouw onderneming

Je staat er gelukkig niet alleen voor. Liantis zette een stappenplan op om ondernemingen in moeilijkheden zo goed mogelijk te adviseren. Zo bekijken we hoe jij je personeelsbeleid kan optimaliseren om kosten te besparen en je bedrijf uit de nood te helpen.

We bekijken jouw specifieke situatie en gaan samen op zoek naar de beste stappen voor jouw onderneming. Bovendien kan je bij onze experten terecht voor specifiek juridisch advies.


Ontvang advies op maat

Contacteer onze experten
Door Tina Janssens
04 september 2020

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.