Share
Sociaal statuut

Later lezen?

Kan je werken als zelfstandige in bijberoep én een werkloosheidsuitkering krijgen?

Als boekhouder krijg je deze vraag waarschijnlijk wel vaker. Het antwoord is dat je klant minstens halftijds tewerkgesteld moet zijn om zich aan te sluiten als zelfstandige in bijberoep. Word je klant nadien werkloos? Dan kan hij zijn aansluiting als zelfstandige in bijberoep behouden, op voorwaarde dat hij voldoende werkloosheidsuitkering ontvangt.Kan je werken als zelfstandige in bijberoep én een werkloosheidsuitkering krijgen


Voldoende werkloosheiduitkering

Om toch zelfstandige in bijberoep te blijven – en dus voldoende werkloosheiduitkering te ontvangen – bestaan er twee mogelijkheden:

  • Je klant krijgt een uitkering die minstens even hoog is als het gewaarborgd minimumpensioen voor zelfstandigen (in 2018 is dat 1.220,86 euro per maand).
  • Je klant bouwt op basis van zijn werkloosheidsuitkering voldoende pensioenrechten op (zie hieronder).Voldoende pensioenrechten

Als je klant een werkloosheidsuitkering ontvangt, bouwt hij ook pensioenrechten op. Of hij een halve of een volledige uitkering krijgt, speelt daarbij geen rol.

Wil je klant voldoende pensioenrechten opbouwen om te kunnen werken als zelfstandige in bijberoep? Dan moet hij elke dag van een volledig kwartaal uitsluitend werkloosheidsuitkering ontvangen, met uitzondering van:

  • zondagen
  • vakantiedagen (je klant ontvangt dan geen uitkering, maar bouwt wél pensioenrechten op)
  • maximum 10 dagen die hij vrij kan kiezen (ongeacht de reden)


Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor boekhouders en accountants
Door Joëlle Goormans
23 januari 2019

 Later Lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?
Laat hieronder je email-adres achter en we sturen je een handige link zodat je het snel kan terugvinden.
We sturen je enkel de link, geen spam.