Share
Slimmer werken

Later lezen?

Sociale bijdragen van je klanten aanpassen via de tool Sociaal Statuut

Met de online tools van Liantis kan je met enkele muisklikken de sociale bijdragen voor het gros van je klanten optimaliseren. Bovendien kan je nu al de bijdragen voor 2023 aanpassen. Dat kan op twee manieren. Tool Sociaal Statuut - Bijdrage optimaliseren

1. De berekeningsbasis (inkomen) voor 2023 rechtstreeks verhogen

In de applicatie My Liantis Sociaal Statuut open je het bijdragedetail van een klant.

Je ziet daarbij op welk inkomen de sociale bijdragen van 2023 zullen worden berekend. In de meeste gevallen is dit op basis van het inkomen van 2020.

Sociaal statuutHier kan je eventueel een verhoogd inkomen voor 2023 doorgeven. Als er al een verhoogd inkomen voor 2023 werd opgegeven, dan zal dit al zichtbaar zijn.

Opgelet! Op het ogenblik dat je als accountant een verhoogd inkomen doorgeeft, wordt er nog niet onmiddellijk een regularisatie aangemaakt omdat er nog geen bijdrage voor 2023 werd aangerekend aan de klant. Het verhoogde inkomen voor 2023 zal dan eind januari meegenomen worden in de bijdrageberekening voor Q1/2023.

Een vermindering aanvragen voor 2023 kan niet. Dit wordt slechts uitzonderlijk toegestaan (bijvoorbeeld voor onbezoldigde mandatarissen).

Sociaal Statuut 2

Sociaal statuut 3

 

2. De berekeningsbasis (inkomen) voor 2022 verhogen en dit meteen ook toepassen voor 2023

Je kan een verhoogd inkomen voor 2022 ook meteen overdragen naar 2023.

Die optie wordt aangeboden in de tweede stap ('Samenvatting') van de bijdragesimulator. Je hoeft enkel de optie ‘Dit inkomen ook doorgeven voor 2023’ aan te vinken.

Let wel: het verhoogde inkomen voor 2022 moet dan hoger zijn dan het wettelijke inkomen voor 2023; anders wordt deze optie niet aangeboden.

Sociaal Statuut 4

Waarvoor gebruik je beter de tool Bedrijfsleidersbeheer?

Adviseer je ook bedrijfsleiders die zowel bij Liantis sociaal verzekeringsfonds als bij Liantis sociaal secretariaat aangesloten zijn? Dan haal je het meer voordeel uit de tool Bedrijfsleidersbeheer want je stemt de sociale bijdragen je klant onmiddellijk af op het loon dat werd uitbetaald door de vennootschap en vermijd hoge regularisaties.

Ontdek de tool Sociaal Statuut

Aan de slag 
Andy Hens
Door Andy Hens
07 december 2022

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.