Share
Opstartformaliteiten

Later lezen?

Roomijs produceren? Zorg dan voor een toelating of erkenning van het FAVV

De zomer draait op volle toeren, en ook de temperaturen gaan de hoogte in. Als je klant beslist om als zelfstandige ook zijn ijsjes te draaien met het doel om ze te verkopen aan derden, dan moet hij van het FAVV, het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen, een toelating of erkenning krijgen, omdat hij immers actief is in de voedselketen. En dit nog voor hij start met het maken van ijs. Een overzicht.

Toelating of erkenning?

Bij zijn inschrijving als ijsjesdraaier én verkoper, is het belangrijk dat je klant onmiddellijk alle nodige info meegeeft aan het ondernemingsloket. Afhankelijk van het risico gelinkt aan de activiteit, heeft je klant namelijk een registratie, toelating of erkenning nodig van het FAVV.

Samenstelling roomijs

Bij het draaien van roomijs hangt het risico af van het type melk waarmee het ijs wordt gemaakt; gepasteuriseerde melk of rauwe koe- of andere melk.

  • Gepasteuriseerde melk: een toelating
  • Rauwe melk: een erkenning is nodig omdat het risico voor de voedselveiligheid bij het productieproces hoger is. Minstens tien dagen voor de start van de productie, moet je klant beschikken over een al dan niet voorlopige erkenning.

Hoe wordt je klant erkend?

Naast een administratief onderzoek, komt er een expert van het FAVV langs bij je klant die checkt of hij aan alle voorwaarden voldoet om op een veilige manier roomijs te produceren, bewaren en eventueel tot bij klanten te leveren. Let op, als je klant niet in orde is, een verkeerde vergunning heeft aangevraagd of ze te laat heeft aangevraagd, dan loopt hij het risico op een boete.

Kleine lettertjes

Ongeacht of je klant een toelating, erkenning of registratie nodig heeft, mag hij enkel en alleen de activiteit uitoefenen die onderworpen is aan én toegelaten door het FAVV.

Raad je klant bovendien aan om elke verandering in de zaak onmiddellijk door te geven aan het FAVV. Zo is je klant steeds in orde voor de activiteiten die hij uitoefent en zal hij ook steeds de juiste heffingen aan het FAVV betalen.

Vragen? Neem dan gerust contact op met het Liantis Ondernemingsloket

Contacteer ons
Florence Van Coillie
Door Florence Van Coillie
26 juli 2022

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.