Share
Accountancy en boekhouding

Later lezen?

Opleidingen volgen: een must voor accountants

Voor accountants is het cruciaal om altijd up-to-date te blijven. Je beroep verandert namelijk voortdurend, en ook de wetgeving en de verwachtingen van klanten blijven snel evolueren. Je bent als erkend accountant ook verplicht om elk jaar een minimum aantal uren opleiding te volgen.
UBO-register

Levenslang leren

Levenslang leren is belangrijk voor iedereen. Het houdt je job boeiend en het zorgt ervoor dat we nieuwe kennis en skills verwerven die beantwoorden aan de veranderende maatschappij en arbeidsmarkt. Het is ook noodzakelijk om niet achter te blijven op de concurrentie. Niet verwonderlijk dat de overheid via de nieuwe ‘arbeidsdeal’ bedrijven wil stimuleren om te investeren in opleidingen. Medewerkers krijgen een hoger individueel opleidingsrecht en ook kleinere werkgevers zijn nu verplicht om een opleidingsplan te maken.

Minstens 20 uur opleiding per jaar

De beroepen van accountant en belastingadviseur zijn wettelijk gereglementeerd. Als lid van het ITAA (Institute for Taks Advisors & Accountants) ben je ook verplicht om een bepaald aantal uren ‘permanente vorming’ te volgen: minstens 20 uur per jaar en minstens 120 uur over een periode van drie jaar.

Hard skills versus soft skills

Voor accountants valt er altijd wel iets bij te leren. Er bestaat dan ook een ruim aanbod van opleidingen, waaruit je natuurlijk het best de opleidingen kiest die erkend zijn door het ITAA. Misschien denk je daarbij in de eerste plaats aan het bijwerken van kennis over eerder technische materie, bijvoorbeeld rond het sociaal statuut, fiscaliteit en loonbrieven. 

Geef daarnaast echter ook genoeg aandacht aan ‘soft skills’. Die worden steeds belangrijker nu accountants door de automatisering meer de rol gaan spelen van financieel adviseur. Ook in de ‘war for talent’ heb je nieuwe vaardigheden nodig zoals leidinggeven, het herkennen van stress-signalen of talent- en competentiemanagement.

Liantis als kennispartner

Vanuit Liantis vinden we het belangrijk om onze kennis met jou te delen zodat jij je rol als adviseur voor ondernemers maar ook je rol als leidinggevende voor je werknemers volop kan vervullen. Naast onze fysieke infosessies hebben we met de Liantis Academy een digitaal opleidingsaanbod uitgewerkt dat jou als accountant in je beide rollen ondersteunt. Zo blijf je helemaal mee met de laatste ontwikkelingen in jouw vakgebied. 

Blijf als accountant up-to date met onze opleidingen

Opleidingen voor accountans
Door Martijn Vanhinsberg
22 mei 2023

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.