Share
Actualiteit

Later lezen?

Kinderbijslag: wat zijn de regels?

Vanaf 1 januari 2020 wordt de kinderbijslag beheerd door de Vlaamse en Duitstalige Gemeenschap, het Waals Gewest en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie. Op dit moment zijn de verschillende kinderbijslagfondsen nog bevoegd. Hun bevoegdheden werden ‘bevroren’ op 1 januari 2018 om de overdracht zo goed mogelijk te kunnen voorbereiden. Wat betekent dat voor jouw klanten? 

kinderbijslag


Informeer je klanten

Wil je je klanten informeren over de uitbetaling van de kinderbijslag in 2018 en 2019? Dan kan je hen alvast de volgende algemene regel meegeven: het fonds dat de kinderbijslag betaalde op 31 december 2017, blijft daarvoor bevoegd in 2018.  

Wat in bijzondere situaties?

Verandert je klant van werk of van statuut? Krijgt hij een kindje of heeft de ándere ouder nu recht op kinderbijslag? Ook in deze bijzondere situaties zijn de regels duidelijk.

Verandert jouw klant van sociaal verzekeringsfonds?

Verandert je klant van sociaal verzekeringsfonds? Dan blijft het fonds waarbij hij aangesloten was tot 31 januari 2017, verantwoordelijk voor zijn kindergeld.  

Krijgt jouw klant een ander statuut? 

Was je klant zelfstandige en wordt hij werknemer of omgekeerd? Dan blijft het kinderbijslagfonds dat op 31 december 2017 bevoegd was, zijn kinderbijslag betalen. 

Gaat de kinderbijslag naar een andere ouder?

Wisselt de ouder die recht heeft op kinderbijslag? Dan blijft het fonds dat op 31 december 2017 de kinderbijslag betaalde, bevoegd. 

Krijgt jouw klant een nieuw kind? 

Verwacht je klant een kindje? Dan krijgt hij kindergeld van het fonds dat in 2017 bevoegd was voor de uitbetaling van het kraamgeld.  

Meer informatie

Heeft je klant nog een andere, specifieke vraag? Dan kan je het kinderbijslagfonds contacteren op het nummer 050 47 42 04. Zij helpen je graag verder!

 

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor accountants en belastingadviseurs

 

Gerd Van Bergen
Door Gerd Van Bergen
20 juli 2018

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.