Share
Accountancy en boekhouding

Later lezen?

Inschrijving maatschap: bankrekeningnummer dan toch verplicht

Hoewel een bankrekeningnummer bij de inschrijving van maatschappen in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) lange tijd niet verplicht was, heeft de FOD Economie haar instructies daarover recent weer gewijzigd. Voortaan moeten ook maatschappen een bankrekeningnummer in de KBO laten inschrijven.
Referteperiode van sociale verkiezingen

Inschrijving maatschappen verplicht

Sinds 1 november 2018 zijn maatschappen verplicht zich in te schrijven in de KBO. Hoewel op het eerste zicht eenvoudig, ging de praktische implementatie van die nieuwe regel helaas niet zonder slag of stoot. Verschillende interpretaties van de wet zorgden er bijvoorbeeld voor dat de FOD Economie haar instructies regelmatig wijzigde. Zo liet de overheid in december 2018 weten dat ook voor maatschappen de inschrijving van een bankrekeningnummer in de KBO verplicht was. Amper enkele weken later veranderde dat standpunt alweer en bleek die verplichting dan toch niet voor maatschappen te gelden.

 

Terug naar af

Op 2 mei 2023 ontvingen de ondernemingsloketten opnieuw een communicatie van de FOD Economie: “In tegenstelling tot wat in e5zine 2018-11 wordt vermeld, is de inschrijving van de bankrekeningnummers in de KBO verplicht, ook voor VVZRL (vennootschappen en verenigingen zonder rechtspersoonlijkheid, n.v.d.r.).”

Het inschrijven van een bankrekeningnummer in de KBO is voor maatschappen voortaan dan dus toch verplicht. Als reden voor deze plotse wijziging van standpunt, verwijst de overheid naar een nieuwe analyse van de juridische dienst van de KBO Beheersdienst. Wat de eventuele implicaties zijn voor maatschappen die vóór 2 mei 2023 zonder bankrekeningnummer werden ingeschreven, is niet helemaal duidelijk. Het enige wat de FOD Economie daarover kwijt wil, is dat zij niets hoeven te doen. Niets belet hen echter, zo vervolgt de FOD, hun inschrijving via MyEnterprise of het erkend ondernemingsloket te vervolledigen.

 

Wat betekent het voor jou?

Concreet betekent het nieuwe standpunt van de FOD Economie dat je voortaan altijd een bankrekeningnummer zal moeten opgeven om de maatschap van je klant in de KBO in te schrijven. Zonder dit nummer kan de hoedanigheid van inschrijvingsplichtige onderneming in de KBO niet langer geactiveerd worden en mag je klant nog geen activiteiten opstarten. 

 

Wat kan Liantis voor je doen? 

Wens je een maatschap te laten inschrijven in de KBO? Neem contact op met Liantis ondernemingsloket en denk eraan om voortaan ook altijd het bankrekeningnummer van de maatschap mee te delen. Zo gaat er bij de verwerking van je dossier geen extra tijd verloren. Ook als je klant enkel het bankrekeningnummer van een bestaande maatschap in de KBO wenst aan te vullen, kan Liantis het nodige voor je doen.

Blijf je graag op de hoogte?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Door Sharon Vandenbossche
09 mei 2023

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.