Share
Actualiteit

Later lezen?

Een zelfstandige activiteit combineren met een individuele beroepsopleiding (IBO)

Is je klant op zoek naar werk? Dan volgt hij misschien wel een individuele beroepsopleiding (IBO). Een IBO geeft hem de kans kennis en ervaring op te doen in een bedrijf, als opstap naar een (nieuwe) job.

zelfstandige activiteit combineren

 

 

Je klant kan zijn IBO combineren met een activiteit als zelfstandige. Hij brengt in dat geval best zijn IBO-consulent bij VDAB op de hoogte.

Ga als accountant of belastingadviseur altijd na of je klant zijn activiteit kan uitoefenen in bijberoep. In sommige gevallen zal hij namelijk automatisch beschouwd worden als zelfstandige in hoofdberoep.

 

Je klant heeft geen recht op een werkloosheidsuitkering

Als je klant een IBO volgt, dan heeft hij recht op een uitkering (de ‘productiviteitspremie’). Als hij bovendien geen werkloosheidsuitkering of leefloon ontvangt, dan kan die premie aangevuld worden met een opleidingspremie.

Beide premies gelden niet als loon. Er wordt immers geen RSZ van afgehouden. De zelfstandige activiteit van je klant kan daardoor niet als bijberoep beschouwd worden. Hij is automatisch zelfstandig in hoofdberoep.

 

Je klant heeft wel recht op een werkloosheidsuitkering

Als je klant al recht had op een werkloosheidsuitkering, dan kan hij die normaal gezien behouden tijdens zijn IBO. Daarbovenop heeft hij recht op een productiviteitspremie.

Een werkloosheidsuitkering en een productiviteitspremie kan hij ook combineren met een activiteit als zelfstandige in bijberoep. Daarvoor gelden wel specifieke regels. Zo moet je klant met het zelfstandige bijberoep gestart zijn 3 maand vóór zijn uitkeringsaanvraag. Hij moet ook toestemming vragen aan de RVA om het zelfstandig bijberoep te mogen uitoefenen.

Een IBO combineren met een zelfstandige activiteit is dus mogelijk, maar controleer altijd of het ook in bijberoep kan!

 

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor accountants en belastingadviseurs

Evi Verhaeghe
Door Evi Verhaeghe
28 mei 2018

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.