Share
Mijn beroep als accountant/belastingadviseur

Later lezen?

Hoe ziet een kwalitatief loonbeleid eruit?

Wil je nieuwe medewerkers voor je kantoor aantrekken en goede medewerkers aan boord houden? Dan is het belangrijk om een kwalitatief loonbeleid te voeren. De tips in deze blogpost geven je houvast als je nadenkt over een aantrekkelijk loon voor je medewerkers.
kwalitatief loonbeleid

 

Strategisch

Koppel je loonbeleid eerst en vooral aan je bedrijfsstrategie. Wat wil je met je onderneming bereiken? En wat is de rol van je medewerkers daarin? Vind je het bijvoorbeeld prioritair dat je kantoor permanent bereikbaar is voor klanten? Dan beloon je je onthaalmedewerkers beter niet met extra verlofdagen.

De beslissingen die je maakt over het loon van je medewerkers, zijn een middel om je bedrijfsdoelstellingen te halen. Ze zijn geen doel op zich.

Geïndividualiseerd

De behoeften van je werknemers verschillen sterk. Ze zijn bijvoorbeeld anders voor jonge en oudere werknemers. Misschien hebben je jonge werknemers meer baat bij een extra bonus voor hun woninglening en willen oudere werknemers liever dat je investeert in een groepsverzekering voor hun pensioen?Misschien heeft één van je medewerkers tijdelijk meer verlof nodig om zijn zolder te renoveren in plaats van opslag omdat hij een jaartje ouder wordt? Hou dus zoveel mogelijk rekening met de persoonlijke behoeften van je medewerkers en pas hun loon daaraan aan.


Transparant

Het spreekt voor zich dat je loonbeleid fair moet zijn. Maak het eerlijk en transparant, zodat je werknemers goed weten waarom de ene collega zó verloond wordt en een andere anders. Om niet in de valkuil van een willekeurig loonbeleid te stappen, is het belangrijk dat je op voorhand goed nadenkt over je aanpak. Ad-hoc-beslissingen zorgen voor willekeur.

Je communicatie rond het loon moet bovendien helder zijn. Mysterieus doen, werkt averechts. Het is voer voor wilde veronderstellingen, en die vermijd je beter.


Gediversifieerd

Een loon ‘op maat’ geeft je de kans om een werknemer die uitblinkt extra te belonen. Met een bonus voor goede prestaties verhoog je de motivatie van je werknemers. Bovendien toon je dat je uitzonderlijk goed werk valideert. Het zet je medewerkers aan om ‘the extra mile’ voor jou te lopen.


Beheersbaar

Is je nieuwe loonbeleid wel haalbaar wat administratie betreft? Ben je niet goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen of ben je niet graag met loonbeleid bezig? Steek je te veel tijd in berekeningen en aanvragen? Wees dan eerlijk met jezelf en doe tijdig een beroep op een specialist.

 

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor accountants en belastingadviseurs

 

Najat Amri
Door Najat Amri
19 december 2018

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.