Share
Actualiteit

Later lezen?

Hoe herken je een burn-out bij je medewerkers?

Een medewerker kan veel stress ervaren tijdens zijn job. De dossiers stapelen zich op, een vooropgestelde deadline is nauwelijks haalbaar, er zijn conflicten met collega’s. Maar ook veranderingen in de organisatie, onzekerheid over de job of een moeilijke balans tussen werk en privéleven, zijn zogenaamde ‘stressoren’. burn-out

 

De signalen

Stressoren hoeven niet negatief te zijn. Ze kunnen energie geven, als je er goed mee omgaat. Helaas leiden ze vaker tot weinig enthousiasme voor de job, absenteïsme of een burn-out.

Een burn-out is niet iets waarmee je wakker wordt. Een burn-out ontstaat heel geleidelijk en dat maakt het moeilijk te herkennen.

Toch zijn er signalen die bij jou een lampje kunnen doen branden:

  • Vermoeid

Als je medewerker een (beginnende) burn-out heeft, dan voelt hij zich vaak moe. Niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal. Hij of zij voelt zich ‘op’ en ‘leeg’. Normaalgezien neemt hij vaak het woord, maar hij is nu stil en afwezig. Vroeger begon hij na de lunch met hernieuwde energie aan zijn werk, nu kijkt hij op tegen de rest van de dag.

  •  Fysieke klachten

Je medewerker klaagt over stresssymptomen als hoofdpijn, buikpijn, duizeligheid, kortademigheid, hartkloppingen of pijn in de borst. Hij heeft last van slapeloosheid of weinig eetlust.

Een burn-out vermindert de weerstand van je medewerker, waardoor zijn lichaam vatbaarder is voor infecties, verkoudheden, griep… Hij is dus vaker afwezig wegens ziekte.

  • Concentratieproblemen

Een burn-out heeft ook effect op het cognitieve geheugen. Je werknemer kan zich slecht concentreren en vergeet dingen. Hij ziet deadlines over het hoofd of maakt fouten, terwijl dat vroeger zelden gebeurde.

  •  Emotioneel

Stress op het werk kan leiden tot angst. Medewerkers die angstig zijn, durven vaak niet meer te ondernemen en zijn niet langer productief. Je medewerker slaagt er niet in deadlines te halen of gestructureerd te werken. Medewerkers met een burn-out kunnen hun emoties ook moeilijk controleren. Een kleine tegenslag is al snel een groot probleem. Je medewerker krijgt een huilbui als hij of zij kritiek krijgt. Of hij verliest zich in een woede-uitbarsting.

  • Afstandelijk

Om zichzelf te beschermen neemt iemand met burn-out afstand van alles wat werkgerelateerd is. Hij of zij staat onverschillig tegenover het werk. Hij laat mails onbeantwoord, komt te laat of meldt zich ziek. 

Ook contact met collega’s is niet meer belangrijk. Je medewerker slaat bijvoorbeeld uitstapjes met collega’s af, terwijl hij of zij dat vroeger nooit deed.

  •  Depressief

Je medewerker presteert minder goed en voelt zich uitgeput. Dat zorgt ervoor dat hij zich somber, lusteloos of schuldig voelt. Toch is een burn-out geen depressie. Een depressie is een stemmingsstoornis: als je medewerker een depressie heeft, dan ontbreekt het hem aan levenslust en aan werklust. Wie een burn-out heeft, wil graag werken, maar vindt er de energie niet voor.

Een perfectionistische medewerker wordt sneller het slachtoffer van een burn-out. Werknemers die willen uitblinken, negeren vaak het feit dat ze overuren maken, complex werk hebben of onder druk staan. Wil je weten hoe je een burn-out bij je medewerkers kan voorkomen? Lees dan onze blog over preventieve maatregelen tegen burn-out. 

 

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor accountants en belastingadviseurs

 

Evi Verhaeghe
Door Evi Verhaeghe
02 augustus 2018

Later lezen?

Interesse in dit artikel maar nu even geen tijd?

Laat hieronder je e-mailadres achter en we sturen je een handige link naar het artikel.

We sturen je enkel de link, geen spam.